W-Platform Logo
Home
Geen preview
Interview

Datum

30 mei 2023

Een flinke klus: het renoveren van 1.200 woningen

In januari 2022 begonnen we met de renovatie van 1.200 naoorlogse eengezinswoningen. Dit doen we samen met 4 aannemers: Ballast Nedam Zuid, bouwcombinatie Groenen - Van Santvoort, BAM Wonen en Caspar de Haan. Hoe staat het met de renovatie na iets meer dan een jaar?

De 1.200 woningen staan in Eindhoven (Jagershoef en de Generalenbuurt) en Geldrop (Joris van Spilbergenstraat en omgeving). Het is het eerste deel van de duizenden naoorloge eengezinswoningen die we gaan renoveren. Elk bouwbedrijf werkt in een eigen buurt. Caspar de Haan in Generalenbuurt Noord, BAM in Generalenbuurt Zuid, Groenen - Van Santvoort in Jagershoef en Ballast Nedam Zuid in Geldrop.

Renovatie van buiten- en binnenkant

De 4 aannemers isoleren de daken en buitenmuren en plaatsen isolatieglas. Dit duurt ongeveer 6 weken. De douche, keuken en/of het toilet worden vervangen als dat nodig is en als de bewoner dat wil. Die renovatie duurt 3 tot 4 weken. Ook kunnen bewoners kiezen voor zonnepanelen.

Wet natuurbescherming

"Vorig jaar in april wilden we in Geldrop beginnen met fase 2", zegt projectleider Fung Lee. "Helaas hield de ecoloog van de gemeente dat tegen. Hij zag namelijk, ondanks de volgens plan getroffen maatregelen zoals vogelkasten, nog vogeltjes onder dakpannen uit vliegen. Volgens de Wet natuurbescherming mogen we dan niet verder."

Binnen- en buitenwerk omgewisseld

Het buitenwerk in Geldrop liep hierdoor een paar maanden vertraging op. “Heel erg balen”, zegt bewonersbegeleider Marion Berkvens. “Vooral voor de bewoners. Alles was gepland, zolders leeggehaald… En dan wordt het uitgesteld.” In Generalenbuurt Noord speelde dit ook. Caspar de Haan ving de vertraging deels op door alvast met het binnenwerk te beginnen. "Ballast Nedam Zuid nam deze werkwijze in Geldrop over", zegt Fung. “Het buitenwerk werd opgepakt toen het weer mocht van de ecoloog. Dit was na de zomer van 2022.”

Bouwbedrijven meer aan zet

We laten de aannemers in de renovatie meer zelf beslissen. “Dat is nieuw voor ons”, zegt Fung. “We geven ze meer vrijheid in hun werk; zij zijn de expert in bouwen en renoveren. We maken wel duidelijke afspraken over het eindresultaat. Maar de 4 bedrijven hoeven niet hetzelfde te werken of dezelfde materialen te gebruiken. Als het eindresultaat maar goed is.”

Veel overleg

Ook nieuw: de aannemers doen zelf de bewonersbegeleiding. “Hierdoor zien bewoners ons weinig”, zegt Marion. “Maar achter de schermen zijn we heel betrokken. En we zoeken altijd naar een oplossing als een bewoner ergens niet uitkomt met het bouwbedrijf.” Ook heeft Woonbedrijf veel overleg met de bouwbedrijven, apart én samen. “Om samen te leren en verbeteren.”

Tevredenheid bewoners

Bureau Blick onderzoekt vóór, tijdens en na de renovatie de tevredenheid van bewoners. Dit cijfer is nu gemiddeld een 7,5. Maar niet iedereen is tevreden. In 2 buurten zijn bewonerscommissies ontstaan tijdens de renovatie. “Eigenlijk van mensen die niet blij zijn met hoe het gaat”, zegt Marion. “Daar zijn wij en de aannemers veel mee in gesprek. We staan natuurlijk open voor verbeteringen. Helaas kan niet alles, maar we kijken naar wat mogelijk is.”

Isolatie en verduurzaming was gewenst

Vóór de renovaties kregen alle bewoners in de 4 buurten een vragenlijst. Over hoe ze wonen en wat ze graag anders zien. Op basis daarvan is de aanpak van de renovatie gemaakt. “Alle bewoners wilden graag betere isolatie en verduurzaming van hun huis”, zegt Marion. “Vooral vanwege tocht en een hoge energierekening. We horen nu ook terug dat mensen daar heel blij mee zijn. Ze merken echt verschil.”

Mevrouw Bootsma, bewoonster Geldrop: “De renovatie viel echt tegen”
Geen preview

#Wat vindt zij?

Mevrouw Bootsma:

“Ballast Nedam Zuid begon hier met de renovatie in april vorig jaar. De buitenkant van mijn huis is gedaan en mijn keuken, badkamer en toilet zijn vernieuwd. Het is netjes afgewerkt en de werklui waren top! Die werkten hard, zelfs in de hitte.

Alleen de renovatie zelf viel echt tegen. Er waren leveringsproblemen met de keuken. De nieuwe wc’s vind ik veel te laag. Dat hoor ik terug van meer bewoners. De wastafel in de badkamers is verplaatst. Dat vind ik een rare keuze, want daardoor passen de kasten niet meer. En de spiegel hing voor mij niet op de goede hoogte.

Ook de communicatie vond ik op veel vlakken niet goed. Veel andere bewoners hadden dezelfde frustraties. Het enige voordeel daarvan is dat de saamhorigheid in de straat enorm verbeterd is. We spreken elkaar veel meer aan en maken een praatje.

Nu alles achter de rug is, ben ik blij met de renovatie. Maar al het gedoe eromheen was jammer en niet nodig.”

Frans en Hannie Dassen, bewoners Generalenbuurt Zuid: “De vakmannen hebben echt vakwerk geleverd!”
Geen preview

#Wat vinden zij?

Frans en Hannie Dassen:

Het huis van Frans en Hannie is aan de buitenkant gerenoveerd en de keuken, badkamer en het toilet zijn vervangen. “Ik zag er wel tegenop”, zegt Frans. “Vooral vanwege het 2e toilet boven. Maar het is me echt meegevallen. Binnen 10 dagen was de grootste rommel alweer weg.”

Over de vakmannen zijn ze heel tevreden. Frans: “Ze waren heel correct en aardig. Wat ze vuil maakten, ruimden ze netjes op. En ze hebben echt vakwerk geleverd! Als er iets was, sprak ik ze aan. Of ging naar de uitvoerder van BAM, Ad Elands. Er werd goed geluisterd en gereageerd. Geen gemopper of ‘waar bemoei je je je mee?’. Er kwam altijd snel iemand langs als dat nodig was.”

“De informatievoorziening was top”, zegt Hannie. “Vooraf kregen we een schema. Daarin stond per dag wie langs zou komen, wat werd gedaan en wat wij moesten doen. Op wat kleine dingetjes na klopte het precies.”

Ze zijn heel blij met de isolatie. “We hadden last van een koude trek in de woonkamer. Die is nu weg. En op zolder waaide de wind soms dwars door het huis. Ook dat is helemaal verdwenen. Het voelt nu overal aangenaam. En dat hoor ik van meer mensen.

Minpunten? “De toiletten zijn echt heel laag”, zegt Hannie. “En we kregen vooraf amper informatie over de zonnepanelen”, zegt Frans. “Dat heb ik ook teruggekoppeld. Later kregen we die informatie alsnog. En laten we toch nog zonnepanelen plaatsen. Los daarvan zijn we uiterst tevreden. We vinden Woonbedrijf en BAM een hele goede combinatie!

Johan Struijk, uitvoerder Caspar de Haan: “Niks zo belangrijk als een goed team!”
Geen preview

# Wat vindt hij?

Johan Struijk, uitvoerder Caspar de Haan:

Johan is de uitvoerder van het binnenwerk in de Generalenbuurt Noord. Dit is het plaatsen van nieuw glas en mechanische ventilatie. En waar nodig en gewenst het vernieuwen van de keuken, badkamer en het toilet.

“De renovatie binnen duurt 3 weken. Veel mensen zien er tegenop. En ja, het is even kamperen in je woning. Maar bewoners kunnen zich redden. Ze krijgen van ons een kookplaatje en als ze willen een chemisch toilet. En de sleutel van een (rust)woning waar ze kunnen douchen.

We doen alles zo snel en soepel mogelijk. Op dag 1 halen we alles eruit. Op dag 2 verwijderen we asbest. Op dag 3 komt de sloper, daarna de loodgieter, de elektricien… En dan gaan wij opbouwen. Elke dag dus een andere vakman. Dat moet perfect op elkaar aansluiten. Dat was even lastig door veel wisseling van medewerkers. Nu zijn er gelukkig veel vaste mensen. De jongens weten wat ze moeten doen en kunnen goed met elkaar overweg. Niks zo belangrijk als een goed team!

Bewoners kunnen met vragen of problemen altijd bij ons terecht. Er is een bewonerstelefoon en ze kunnen langskomen in de modelwoning. Ook probeer ik elke dag even te kijken in alle woningen.”


Van dakgoot naar dakkapel

Caspar de Haan plaatst sinds maart een nieuw soort dakkapel op de huizen. Deze zijn bijzonder, want ze zijn deels gemaakt van de oude zinken dakgoten van de gerenoveerde huizen. De oude dakgoten worden zo niet weggegooid, maar opnieuw gebruikt. Goed voor het milieu, zo voorkomen we veel CO2-uitstoot. Ook passen de dakkappellen beter bij het nieuwe stalen dak.

Vorig artikel in deze editie

Welkom, Edwin Dovern!

Volgend artikel in deze editie

Albert Kivits: “Ik wil verschil maken”


Gerelateerd

Geen preview
Interview

28 mei

2024

Slopen voor nieuwbouw

Je hebt het misschien voorbij zien komen: het nieuws over de sloopboodschap voor 42 huishoudens in de wijk Prinsejagt. Bewoners schrokken van dit nieuws en waren niet blij over hoe plotseling dit gebracht werd. We leggen je uit met welke keuzes en dillema's we te maken hebben rondom het brengen van een sloopboodschap.

Lees artikel

Geen preview
Interview

28 mei

2024

Van school naar appartementengebouw

In mei 2018 kochten we 5 schoollocaties (met in totaal 6 oude scholen en 2 buurthuizen) in Eindhoven om deze om te bouwen tot woningen. Later is er nog één school aangekocht in Helmond. We bouwen op 2 manieren: we transformeren de school naar appartementengebouw óf passen sloop-nieuwbouw toe.

Lees artikel

Geen preview
Interview

3 oktober

2023

Kunst, cultuur en onderwijs... ook daar werken we mee samen!

Gemeenten, bouwbedrijven en leveranciers zijn voor de hand liggende samenwerkingspartners voor Woonbedrijf. Maar wist je dat we ook de kunstsector en het onderwijs opzoeken? Mooie voorbeelden zijn het Centrum voor de Kunsten Eindhoven (CKE) en het Jongeren WoonLab van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e).

Lees artikel

Meer in ons archief

Contact

Stichting Woonbedrijf SWS.Hhvl

Postbus 280, 5600 AG Eindhoven

T 040 243 43 43

E info@wplatform.nl

www.woonbedrijf.com

www.woonbedrijfinbeeld.com

www.werkenbijwoonbedrijf.com

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor samenwerkingspartners van Woonbedrijf! Meld je hieronder aan voor de W Platform nieuwsbrief.

E-mailadres

W-Platform Logo

© Woonbedrijf 2024 | Disclaimer | Privacy | Cookieverklaring