Datum
31 mei 2022
“Zonder samenwerking kun je niks”
Met zijn roots in de zorg en zijn werk bij de gemeente Eindhoven, staat René Kerkwijk elke dag tussen de mensen in. Soms letterlijk, soms figuurlijk. De senior beleidsadviseur Sociaal Domein houdt van wijkgericht werken, samen met bewoners en andere partijen. “Er is wel een nieuwe manier van samenwerken nodig, waarin de gemeente nog veel kan leren.”
René is geboren in Utrecht, opgegroeid in de Achterhoek en studeerde in Amsterdam. Hoe komt hij dan in Eindhoven terecht? “Hier volgde ik tot slot de opleiding tot verpleegkundige”, zegt hij. “En ik ben blijven hangen, omdat ik een baan aangeboden kreeg. Ja, zo simpel is het.”
"Eindhoven is een echte stad, maar heeft nog steeds het dorpse karakter"
René werd in 1995 gemeenteraadslid van de gemeente Eindhoven. Dit was hij 11 jaar lang. Zijn roots liggen in de zorg. Van 1989 tot 2007 werkte hij als psychiatrisch verpleegkundige bij de GGZe. Na bijna 20 jaar werd de gemeente zijn werkgever. Daar was hij o.a. gebiedscoördinator van Woensel-Noord. In deze rol werkte hij veel samen met Woonbedrijf. In 2012 werd hij kwartiermaker van WIJeindhoven. De laatste jaren houdt René zich bezig met het ‘sociaal domein’. Eerst als ontwikkelaar, nu als senior beleidsadviseur. Sinds 2014 is hij ook bestuurslid van het Landelijk Platform voor Buurt- en wijkgericht werken. Het LPB. Hij is ook betrokken bij de voorbereidingen van het LPB-congres dat in november in Eindhoven wordt gehouden. Hij spreekt ook met Woonbedrijf over hoe wij een bijdrage kunnen leveren.
Van vlaggetje op de fiets naar grote stad
Toen René naar Eindhoven kwam, was Eindhoven ‘nog echt een dorp’. “Koninginnedag werd gevierd met een oranje vlaggetje op de fiets. Er waren ook wel wat undergroundfeestjes, maar dat had geen naam. En kijk nu eens! Ik groeide mee met die enorme ontwikkeling en vind het fantastisch. Eindhoven is een echte stad, maar heeft nog steeds het dorpse karakter.”
Inwoners als drijfveer
Na bijna 20 jaar in de verpleging ging hij bij de gemeente aan de slag. “Daar werken bevalt nog steeds. De publieke zaak dienen, en daarmee de kwetsbare mensen helpen, vind ik het mooiste dat er is. Ik zie de inwoners ook als mijn werkgever. En dat drijft me nog elke dag.” René houdt van wijkgericht werken, samen met andere partijen en vooral inwoners. “Ik wil ondersteuning voor mensen zo dicht mogelijk bij mensen organiseren. En daarmee de sociale basis tussen en bij mensen versterken.”
Vrijwilligers
Wat René ook mooi vindt aan Eindhoven, is het grote aantal vrijwilligers. “Er zijn heel veel mensen die zich inzetten voor de stad en de medemens.” Dat zag hij extra goed in coronatijd, toen hij zich veel bezighield met buurthuizen. “Waar het kon, hielden buurthuizen hun deuren open. Ontzettend belangrijk voor kwetsbare bewoners. Vrijwilligers stonden voor hen klaar, ook al waren ze zelf bang om corona te krijgen. Diep respect.” Hij hoopt dat de gemeente vrijwilligers zo veel mogelijk kan ontlasten. “Dan bedoel ik in wat we van hen vragen qua administratie, aanvragen en documenten. Daar zie ik ze mee worstelen en dat is niet waarom ze vrijwilliger zijn geworden.”
Nieuwe manier van samenwerken
Ook prijst hij de samenwerking in de Brainport Regio. “Volgens mij is het hele land jaloers op hoe wij hier samenwerken, als overheid, onderwijs en bedrijfsleven. Zonder samenwerking kun je niks, zeker in deze tijd niet.” En dat betekent niet: de één bedenkt iets, de ander voert uit. “Zo ging het eerder vaak. Nee, er is een nieuwe samenwerking nodig. Anderen aan de voorkant al betrekken. Vragen stellen aan elkaar, samen bedenken en samen beslissen. Dat betekent ook: meer loslaten.”
Een spiegel voorhouden
Aan die nieuwe samenwerking moeten gemeenten wennen, denkt René. “We kunnen daarin nog veel leren. Dat vind ik niet erg om toe te geven. Ik ben ervan overtuigd dat de gemeente openstaat voor deze manier van samenwerken. Maar ook dat we kunnen teruggrijpen op oud gedrag, als het spannend wordt. Dus houd ons maar een spiegel voor. Zodat wij kunnen blijven leren. En andersom. Laten we elkaar helpen bij het zoeken naar die nieuwe rol en samenwerking.”
"Laten we elkaar helpen bij het zoeken naar die nieuwe rol en samenwerking"
Wrijven tot het glimt
In overleggen houdt René graag het oorspronkelijke doel voor ogen. “Dus het resultaat dat we met een project of plan willen bereiken.” Hij lacht. “Ik kan heel vervelend zijn om dat te bereiken. Als er eenmaal een compromis is gesloten met alle partijen, ben ik heel loyaal in de uitvoering. Maar tot die tijd is het heel lang wrijven tot het glimt. En dat schuurt en mag zeer doen. Maar uiteindelijk leidt het tot iets moois.”
"Volgens mij is het hele land jaloers op hoe wij hier samenwerken"
Bijzondere plek in Eindhoven
“Ik heb gekozen voor de brug over het kanaal. Je ziet het industriegebied, mijn wijk 't Ven, het groen en het water. Hier komen veel werelden samen. Dat vind ik ook mooi aan Eindhoven, dat die werelden zo dicht bij elkaar liggen. Maar het geeft ook spanning. De stad groeit. En de woningen groeien om zo’n industrieterrein heen. Dat gaat wringen en dat zie je hier ook. We wonen en leven naast een industrieterrein, de A2 en het vliegveld. Er is veel uitstoot en fijnstof. En we weten ook steeds beter hoe slecht dat is voor de gezondheid en het milieu.
Dat werd in coronatijd nog eens benadrukt. De basisschool hier moest een tijd de ramen opendoen, om te ventileren. En even verderop staat de asfaltcentrale te blazen. Dan wordt de confrontatie wel heel duidelijk. En staan inwoners in de buurt op. Ik vind dat ze dat op een heel mooie manier doen. Zonder te schreeuwen of actie te voeren. Maar door aan te geven gesprekspartner te willen zijn van de gemeente. Wie weet ontstaat daaruit wel een nieuwe manier van samenwerken. Meepraten en -denken aan de voorkant. Door mensen die zelf ook meten, weten en ervaren hoe het is om hier te wonen.”
Vorig artikel in deze editie
Verhuurbeleid 2022 - 2025
Volgend artikel in deze editie
CASA 1.0 is klaar
Gerelateerd
1 oktober
2024
“De 735 studentenwoningen: dat project zal me altijd bijblijven”
Rutger Ballhaus begon als stagiair bij Heijmans. Nu, 23 jaar later, is hij algemeen directeur. “Nee, dat was niet per se mijn ambitie toen ik hier begon”, zegt hij lachend. “Dat is zo gegroeid.”
Lees artikel
28 mei
2024
Een wijk waarin iedereen zich thuisvoelt
Leyla Kalender (38) is bestuurder en mede-initiatiefnemer van Stichting Ik Wil. “Wij geloven in de kracht van de burgers van Eindhoven. Dat is ook de reden dat we succesvol zijn. Want hoe kwetsbaar de situatie soms ook is, een klein vlammetje kan voor vuur zorgen. Dat kunnen zien en stimuleren, daar krijg ik echt energie van.”
Lees artikel
3 oktober
2023
Woensel-West: eerst de mensen, dan de stenen
Jos Goijaerts (62) werkt al bijna 20 jaar bij woningcorporatie Trudo, waarvan de laatste 5 jaar als directeur-bestuurder. Bouwen voor mensen én het maken van mooie plekken in de stad, daar doet hij het voor. Daarbij werkt hij net zo graag aan gezinswoningen in Woensel-West als aan de hoogbouw op Strijp-S.
Lees artikel