Datum
1 oktober 2024
“De 735 studentenwoningen: dat project zal me altijd bijblijven”
Rutger Ballhaus begon als stagiair bij Heijmans. Nu, 23 jaar later, is hij algemeen directeur. “Nee, dat was niet per se mijn ambitie toen ik hier begon”, zegt hij lachend. “Dat is zo gegroeid.”
Rutger studeerde Bouwkunde aan Avans in Tilburg. Tijdens zijn stage bij Heijmans in de Vinex-wijk Meerhoven maakte hij kennis met de verschillende kanten van de bouw. Heijmans wilde hem daarna graag in vaste dienst nemen. Zo ging hij aan de slag als werkvoorbereider. Dit werk voerde hij ook uit in de keet op het bouwterrein. “Ik heb niet meegebouwd, maar stond wel midden in de bouwwerkzaamheden. In die praktijk heb ik veel gezien en geleerd.”
100 jaar Heijmans
Daarna vervulde hij verschillende functies. Hij werd ontwerpmanager, daarna bedrijfsleider en vervolgens directeur van Woningbouw in regio Zuid. Nu is hij algemeen landelijk directeur Woningbouw. Allemaal met Rosmalen als standplaats. Het is ook de plek waar Jan Heijmans het familiebedrijf in 1923 begon, als stratenmakerij. Nu is het uitgegroeid tot één van de grootste Nederlandse bedrijven in de bouw en infrastructuur. Vorig jaar vierde Heijmans haar 100-jarige bestaan.
Terug naar Aalst
Rutger werkt nog steeds veel in Rosmalen, maar woont in Aalst. Daar woont hij met zijn vrouw en drie kinderen van 8, 11 en 13 jaar. Het is precies de plek waar ze eigenlijk níet wilden wonen. “Omdat we er allebei zijn opgegroeid”, zegt hij lachend. Maar na veel zoeken in Eindhoven en omgeving, besloten ze toch eens in Aalst te kijken. “En ja hoor, daar vonden we ons huis.”
Een tweede Eindhoven
Rutger woont dus nog altijd op een steenworp afstand van Eindhoven. Vroeger fietste hij vaak naar het centrum. “Daar zat alles waar ik moest zijn: winkels, cafés, de bioscoop… Verder dan het station kwam ik niet. Voor mijn gevoel stopte Eindhoven daar. Pas toen ik mijn rijbewijs had, kwam ik in wijken als Limbeek en Vaartbroek. Er ging een tweede Eindhoven voor me open.”
Geen inwoners uitsluiten
Hij vindt dat de stad positief veranderd is, omdat er steeds meer te doen is voor verschillende doelgroepen. En de Brainportregio zet Eindhoven op de kaart. Maar hij ziet ook uitdagingen en opgaven. “Het verschil tussen arm en rijk wordt steeds groter. Dat is een probleem, want je wilt niemand uitsluiten. Alles wat Eindhoven te bieden heeft, moet toegankelijk zijn en blijven voor iedereen. Hoe doe je dat? Dat is een vraagstuk waar veel partijen mee worstelen.”
“Alles wat Eindhoven te bieden heeft, moet toegankelijk zijn en blijven voor iedereen”
‘Niet in mijn achtertuin’
Dat geldt ook voor wonen. De grootste uitdaging hierin is volgens hem het vinden van geschikte bouwlocaties. “Je kunt een stad niet zomaar nóg voller bouwen. Het is een zoektocht – samen met de gemeente - naar bouwlocaties.” En áls er dan gebouwd wordt, is er vaak vertraging. “Door bezwaar van omwonenden”, zegt hij. “Iedereen wil graag dat er meer huizen worden gebouwd, maar liever niet in de eigen achtertuin. Ik begrijp dat mensen moeite hebben met veranderingen in hun eigen buurt. Gezien de opgave waar we voor staan is het heel belangrijk om hierover het gesprek te voeren met elkaar. Om zo verschillende belangen bespreekbaar te maken én tot oplossingen te komen.”
Krachten bundelen
Rutger is voorstander van (keten)samenwerking in de bouw en ontwikkeling. Vooral als bedrijven dezelfde waarden en drijfveren hebben. “Dan gaat dat vaak heel goed. Als je de krachten bundelt, kun je meer bereiken. Vooral als je genoeg overlap hebt in wat je onderling bindt, maar óók onderscheidend bent zodat je elkaar kunt aanvullen.” Ook met Woonbedrijf heeft Heijmans een ketensamenwerking. Stam + de Koning en Huybregts Relou zijn hierbij aangesloten. Deze drie bedrijven bouwen gemiddeld zo’n 450 woningen per jaar voor Woonbedrijf. Ook denken zij mee in de nieuwbouwplannen. “Dat is wel anders dan vroeger. Toen werd er nog aanbesteed: ‘dit gaan jullie bouwen’. Nu zijn we eerder betrokken en denken we mee. En zetten we daarbij onze kennis en ervaring in. Dat gaat heel goed.”
Bijzondere plek
Als bijzondere plek in Eindhoven heeft Rutger de ‘Silly Walk-tunnel’ gekozen. De fietstunnel waarin John Cleese is afgebeeld en die het TU/e-terrein verbindt met het stationsgebied. Ook Rutger is verbonden met beide plekken. De ene is persoonlijk, de ander meer werkgerelateerd. “Het stationsgebied, met de Dommelstraat en restaurantjes, daar liep ik als tiener al doorheen. Toen nog veel breder en met heel andere restaurants. En natuurlijk de Effenaar. Ik houd ontzettend van muziek en concerten, dus daar kom ik regelmatig.”
Aan de andere kant ligt het TU/e-terrein, waar Heijmans veel heeft gebouwd. Zoals de Kennispoort en het Limbopad. Dit jaar zijn er twee gloednieuwe torens en een stuk laagbouw bijgekomen. Dit is een enorm project van 735 studentenwoningen dat Heijmans met Woonbedrijf en de TU/e heeft gerealiseerd. De Nederlandse en internationale studenten verhuisden afgelopen augustus.
Dit project zal Rutger voor altijd bijblijven. “Het is veruit het grootste project dat ik tot nu toe heb gedaan. Maar er is ook zó veel gebeurd. Toen we startten met de bouw, waren de bouwkosten al hoog. Die bleven tijdens de bouw maar oplopen. Daardoor moesten we steeds kijken of alles nog haalbaar was. En zo niet, aanpassen.”
“We moesten steeds kijken of alles nog haalbaar was”
Ook ging een grote toeleverancier failliet. “Dat was een flink probleem. Er is naar alle mogelijke oplossingen en vervolgstappen gekeken. Van gesprekken met andere partijen tot het ophalen van materiaal bij bedrijven. Uiteindelijk is er een doorstart geweest en is het gelukt om alles op tijd op te leveren. Er zijn medewerkers van ons die elke zaterdag werkten om de planning te halen. Voor Woonbedrijf was het ook een heel onzekere tijd. Gelukkig kregen we veel vertrouwen en vrijheid om dit zelf op te pakken. Ook dat is in een samenwerking heel bijzonder en fijn. En uiteindelijk is het gelukt. Extra reden om met elkaar enorm trots te zijn!”
Vorig artikel in deze editie
Natuurinclusief renoveren met vaste partners
Volgend artikel in deze editie
Wonen in de buurt van de toekomst
Gerelateerd
28 mei
2024
Een wijk waarin iedereen zich thuisvoelt
Leyla Kalender (38) is bestuurder en mede-initiatiefnemer van Stichting Ik Wil. “Wij geloven in de kracht van de burgers van Eindhoven. Dat is ook de reden dat we succesvol zijn. Want hoe kwetsbaar de situatie soms ook is, een klein vlammetje kan voor vuur zorgen. Dat kunnen zien en stimuleren, daar krijg ik echt energie van.”
Lees artikel
3 oktober
2023
Woensel-West: eerst de mensen, dan de stenen
Jos Goijaerts (62) werkt al bijna 20 jaar bij woningcorporatie Trudo, waarvan de laatste 5 jaar als directeur-bestuurder. Bouwen voor mensen én het maken van mooie plekken in de stad, daar doet hij het voor. Daarbij werkt hij net zo graag aan gezinswoningen in Woensel-West als aan de hoogbouw op Strijp-S.
Lees artikel
30 mei
2023
Albert Kivits: “Ik wil verschil maken”
Albert Kivits is een betrokken Eindhovenaar, met oog voor de tegenstellingen in onze samenleving. En daar maakt hij zich zorgen om. Als directeur-bestuurder van de Bibliotheek Eindhoven hoopt hij iedereen in heel Eindhoven te kunnen bereiken. Vooral met de toekomstige stadsdeelbibliotheken. “Dit moeten plekken zijn waar iedereen terecht kan met vragen en voor informatie. Plekken waar iedereen zich kan ontwikkelen.”
Lees artikel