Datum
31 mei 2022
‘Doe mee met 4W’ gestart in Gestel
‘Doe mee met 4W’ (Wonen, Werken en Welzijn in de Wijk) wil de leefbaarheid in de wijk vergroten. Met name voor oudere wijkbewoners. ‘Doe mee met 4W’ wil ouderen en mantelzorgers ontlasten. Dit gebeurt door een jongere (4W-maatje) betaalde werkzaamheden te laten doen, samen met een 55-plusser (4W-buddy).
"De buddy's en maatjes dragen paarse hesjes. Het is belangrijk dat ze zichtbaar zijn, zodat bewoners hen herkennen"
In het 1e W magazine van 2021 schreven we al over ‘Doe mee met 4W’. Het is een initiatief van sociale werkplaats Ergon, woonzorgorganisatie Archipel, Woonbedrijf en de gemeente Eindhoven. Het initiatief won via Start Foundation de aanmoedigingsprijs van €300.000. Een mooi bedrag om het op te starten. En wel in de wijk Gestel.
De voordelen van 4W
‘Doe mee met 4W’ verbindt 4 W’s met elkaar: Wonen, Werken en Welzijn in de Wijk. Voor elke ‘W’ heeft het voordelen. 4W biedt:
1. Werk
Voor jongeren die heel graag aan de slag willen, maar geen schooldiploma hebben. En voor 55-plussers die moeilijk aan een baan komen.
2. Welzijn
De 4W-maatjes en 4W-buddy’s doen werkzaamheden voor ouderen. Denk aan klusjes in en rondom huis of mee boodschappen doen. Door die hulp kan iemand langer zelfstandiger wonen. Ook ontlast het mantelzorgers en de reguliere zorg.
3. Wonen
Het doel is dat de 4W-maatjes ook in de wijk (gaan) wonen. Zo ontstaat er meer sociale verbinding. Woonbedrijf kijkt naar woonmogelijkheden. “Zoals een kamer in de wijk of inwonen bij een oudere bewoner”, zegt Marie-José Backx, manager Buurtbeheer van Woonbedrijf. “Ook woningsplitsing is een optie. Dat de oudere beneden woont en de jongere boven. Dit draagt ook bij aan de veiligheid voor de oudere bewoner. En het vermindert eenzaamheid.”
4. Wijk
Het verbindt jongeren, 55-plussers en ouderen in de wijk met elkaar. Buurtbewoners helpen elkaar. Dat draagt bij aan de leefbaarheid en fijn wonen in de wijk.
Buddy’s en maatjes
Ergon zocht de juiste deelnemers voor 4W. Dus de jongeren (4W-maatjes) en 55-plussers (4W-buddy’s). “Die werken in duo’s”, legt Ivonne de Valk uit. Samen met Paul Slagboom zet zij 4W op poten en ze werken nog steeds hard aan de organisatie hiervan. “De buddy’s en maatjes doen samen het werk”, gaat Ivonne verder. “Maar de buddy begeleidt vooral het maatje.” Het is de bedoeling dat de duo’s uiteindelijk klusjes doen voor of met ouderen. Die betalen daar een kleine vergoeding voor.
Buurtbewoners leren kennen
Nu werken de 4W-buddy’s en -maatjes vooral nog buiten, in de wijk. Zo leren ze Gestel en de bewoners goed kennen. En de bewoners hen. Dat heeft tijd nodig. “De buddy’s en maatjes dragen paarse hesjes”, zegt Ivonne. “Straks bedrijfskleding. Het is belangrijk dat ze zichtbaar zijn, zodat bewoners hen herkennen.”
Veilige werkomgeving
Woonbedrijf en Archipel bieden 4W begeleiding in de wijk. “Dat zorgt voor een veilige ‘oefenomgeving’ voor de buddy’s en maatjes”, zegt Paul. “En zij helpen Woonbedrijf en Archipel weer met klusjes in de wijk en bij mensen thuis. Uiteindelijk nemen ze taken steeds meer over. En is het de bedoeling dat ze vooral bewoners in de wijk diensten aanbieden. En als het goed loopt, rollen we het uit naar de volgende wijk: Woensel.”
Werken met mensen
Aan het enthousiasme van de 4W-buddy’s en -maatjes ligt het niet. Ze zijn allemaal heel blij met deze kans. Zo wilden 4W-maatjes Thymen Schrijvers en Janine Janssen dolgraag in de zorg werken. Maar het ontbreekt aan een diploma. “Mijn consulent bij Ergon vertelde over 4W”, zegt Thymen. “En over het zorgdeel en mensen helpen. Dat vind ik geweldig! Dus ik ben hier heel blij mee.”
Een woning in Gestel
Hetzelfde geldt voor Janine. Glimlachend vertelt ze dat ze ook een woning van Woonbedrijf mag gaan huren in Gestel. Eerder woonde ze bij haar moeder in Tongelre. “Ik ben alleenstaande moeder. Dan is het heel fijn om een eigen plek te hebben. Ik sta 4 jaar ingeschreven, maar kwam maar niet aan een woning. Dus ik ben héél dankbaar voor dit aanbod! En ik woon straks waar ik werk. Superfijn.”
"Als 50-plusser kom ik gewoon niet meer aan een baan. Dus dit kwam ideaal uit"
Nuttig werk
De 4W-buddy van Thymen is Lyon Monsieurs. “Ik zat al erg lang zonder werk”, vertelt hij. “Als 50-plusser kom ik gewoon niet meer aan een baan. Heel frustrerend. Dus dit kwam ideaal uit. We doen heel nuttig werk. We ruimen rommel in de wijk op en sturen meldingen via de BuitenBeter-app. Je hebt eer van je werk en ziet meteen resultaat. We krijgen ook steeds vaker complimenten van bewoners. Die weten ook steeds beter wie we zijn.”
Van bozig naar blij
Ook 4W-buddy Janeth Lopez merkt dat. Ze vond de buurtbewoners eerst maar bozig en afstandelijk. “Maar sinds we hier wat langer werken, zie ik dat veranderen. Steeds meer mensen groeten ons en maken een praatje. Soms vragen bewoners wat we hier doen. Als ik dat uitleg, reageren ze heel positief. En sinds wij hier zijn, is de wijk écht schoner. Daar zijn mensen blij mee.”
Vorig artikel in deze editie
Samen aan de slag voor senioren
Volgend artikel in deze editie
13 woningcorporaties doen oproep aan gemeenten
Gerelateerd
30 mei
2023
2 studentencomplexen in beeld
Woonbedrijf huisvest ook studenten, dat doen we onder de naam Vestide. We hebben een team collega's dat speciaal voor Vestide werkt. Twee van hen zijn woonconsulenten Karin van den Putte en Ine Hoomans. Zij vertellen meer over 2 studentengebouwen: Aurora op de TU/e-campus en het gebouw aan de Cederlaan.
Lees artikel
16 november
2022
Uit de wijk: Philipsdorp en de Barrier
Philipsdorp en de Barrier zijn 2 kenmerkende Eindhovense buurten. De eerste ligt in de wijk Oud-Strijp, de andere in Erp (Woensel).
Lees artikel
31 mei
2022
Uit de wijk: Heistraat en Arie Willemshof
Deze keer 2 nieuwe buurten in Helmond in beeld. Namelijk de woningen aan de Heistraat en het Arie Willemshof, en de woningen aan het Judith Leysterplein.
Lees artikel