W-Platform Logo
Home
Geen preview
Interview

Datum

7 oktober 2020

Duurzaam bouwen en wonen in Tongelre: “Niks gaat zomaar naar de stort”

Aan de Poeijersstraat in Tongelre ontwikkelt Woonbedrijf 28 duurzame woningen. Dit zijn 15 appartementen in het voormalige klooster en 13 nieuwe woningen op het terrein erachter. Dit gebeurt in samenwerking met de toekomstige bewoners, de leden van woonvereniging ’t Rondeel. Jeannette Claessen en Bertie van den Boogaard zijn twee van hen. Zij vertellen enthousiast over het duurzaam ontwikkelen, bouwen en uiteindelijk wonen.  

Ongeveer 6 jaar geleden liet Woonbedrijf tijdens een presentatie weten het oude klooster te willen ontwikkelen tot woongemeenschap. Jeannette was daarbij en riep meteen: “Dat lijkt me fantastisch!” Dat liet ze weten aan Woonbedrijf en ze trommelde mensen op die net zo enthousiast zouden zijn. Daaruit is een groep toekomstige bewoners ontstaan, nu woonvereniging ’t Rondeel.

Samenleving in het klein

De woonvereniging bestaat nu uit ongeveer 17 leden en een groep instromers. Als alle toekomstige woningen bezet zijn, bestaat de groep uit ongeveer 40 mensen, inclusief kinderen.  
“We willen een zo divers mogelijke groep qua leeftijd, gezinssamenstelling en sociaaleconomische en etnische achtergrond”, zegt Jeannette. “Eigenlijk de samenleving in het klein.” 

“Samen wonen heeft alles te maken met veiligheid en jezelf kunnen zijn"

Samen wonen

Duurzaamheid staat hoog in het vaandel. “Sommige leden zijn in hun eigen leven ook veel bezig met duurzaamheid, natuur en/of milieu. Ook sociale duurzaamheid vinden we belangrijk. Samen wonen heeft alles te maken met veiligheid en jezelf kunnen zijn. Daarom kiezen we nieuwe leden heel zorgvuldig en bouwen we aan goed overleg met elkaar. We willen dat iedereen gehoord wordt en op zijn of haar manier iets bijdraagt.” 

Samen ontwikkelen

De toekomstige bewoners hebben een opvatting over hoe ze met elkaar willen wonen. Bertie: “We wilden dus samen, en samen met Woonbedrijf, het terrein vormgeven. Drie jaar geleden zijn vastgoedontwikkelaar Gertjan Vromans en projectleider Eric Aerts gestart om samen met ons plannen te ontwikkelen. Twee enthousiaste mannen met wie de samenwerking goed verloopt. Er wordt aan beide kanten met hart en ziel gewerkt. Dan kan er alleen maar iets mooi uitkomen.” 
De woonvereniging heeft verschillende werkgroepen. Zij hebben met Eric en Gertjan overleg over verschillende onderdelen. Zo is er een bouwgroep, een werkgroep ‘gezamenlijke ruimte’ en een tuingroep, waar Bertie in zit.

Opnieuw gebruiken van materiaal

Duurzaamheid komt terug in alle onderdelen van het project. De nieuwe woningen worden zoveel mogelijk circulair gebouwd. “Het materiaal van de 2 gebouwen op het terrein, is in kaart gebracht.

Hierna keken we naar wat opnieuw te gebruiken was. ” Naast het klooster stond een houten, Finse School. Die kon niet blijven staan. Ombouwen tot appartementencomplex of verplaatsen waren niet haalbaar. De school is nu gesloopt, maar op een circulaire manier. Bertie: “Veel materiaal wordt opnieuw gebruikt in onze gemeenschappelijke ruimte en binnentuin. De planken en balken gebruiken we opnieuw voor de bouw van bergingen en de fietsenstalling. Het mooie torentje van de school komt er bovenop. Zo hebben we weer een ‘kleine Finse School’ terug .” Het materiaal dat overblijft, beheert sloopbedrijf Van Liempd namens Woonbedrijf. Dat wordt weer hergebruikt in andere projecten of verkocht via gebruiktebouwmaterialen.com. “Er gaat niks zomaar naar de stort.”

Duurzaam wonen

Een aantal nieuwe woningen is geschikt voor gezinnen. De andere zijn 1- of 2-persoonswoningen. Alle nieuwe woningen bestaan uit één bouwlaag met een schuin dak voor bergruimte. Ze worden met ClickBricks gebouwd, herbruikbare bakstenen die worden vastgeklikt. De woningen en het klooster worden goed geïsoleerd. Alle nieuwbouwwoningen krijgen zonnepanelen en werken op elektriciteit. 

Groene pluktuin

Duurzaamheid zit ook in het ontwerp van de groene, heuvelachtige tuin, gemaakt door landschapsarchitect KruitKok. De wensen van de woonvereniging zijn daarin meegenomen. Bertie is enthousiast over het ontwerp. “De tuin gaat uit meerdere delen bestaan. Op sommige plekken komt eetbare gevelbeplanting en er komt een schaduwrijke plek met hoge bomen. Ook komen er een siertuin met bloemen, een cottage-tuin (moestuin met bloemen, fruit en groenten) en een kruidentuin. Er komen fruitboompjes, pergola’s en kronkelpaadjes. Een wadi vangt het regenwater op. Waar het kan, komen er molgoten die het water afvoeren naar de planten. Waar dit niet lukt, willen we regentonnen plaatsen. Het wordt een biodiverse, duurzame en klimaatvriendelijke tuin.” 

Start bouw

Het bestemmingsplan lag ter inzage en daarop zijn geen zienswijzen ingediend. Het moet alleen nog worden vastgesteld. De omgevingsvergunning is aangevraagd. Als alles goed verloopt, start de bouw begin volgend jaar. “Hopelijk wonen we rond kerst volgend jaar op die mooie plek.”

“Er wordt aan beide kanten met hart en ziel gewerkt"

Vorig artikel in deze editie

Uit de buurt: De Burght & Coevering

Volgend artikel in deze editie

Samen de klimaatverandering aanpakken


Gerelateerd

Geen preview
Interview

1 oktober

2024

Verschillende soorten bewonersparticipatie

‘Zoveel mensen, zoveel wensen’. Zeker in een stad, die maar groeit en groeit. Nieuwe woningen bouwen, renoveren of slopen zijn al grote opgaven. Maar hoe zorg je er ook nog voor dat bewoners van een buurt zich gehoord en betrokken voelen? Daar komt bewonersparticipatie om de hoek kijken.

Lees artikel

Geen preview
Interview

28 mei

2024

Slopen voor nieuwbouw

Je hebt het misschien voorbij zien komen: het nieuws over de sloopboodschap voor 42 huishoudens in de wijk Prinsejagt. Bewoners schrokken van dit nieuws en waren niet blij over hoe plotseling dit gebracht werd. We leggen je uit met welke keuzes en dillema's we te maken hebben rondom het brengen van een sloopboodschap.

Lees artikel

Geen preview
Interview

28 mei

2024

Van school naar appartementengebouw

In mei 2018 kochten we 5 schoollocaties (met in totaal 6 oude scholen en 2 buurthuizen) in Eindhoven om deze om te bouwen tot woningen. Later is er nog één school aangekocht in Helmond. We bouwen op 2 manieren: we transformeren de school naar appartementengebouw óf passen sloop-nieuwbouw toe.

Lees artikel

Meer in ons archief

Contact

Stichting Woonbedrijf SWS.Hhvl

Postbus 280, 5600 AG Eindhoven

T 040 243 43 43

E info@wplatform.nl

www.woonbedrijf.com

www.woonbedrijfinbeeld.com

www.werkenbijwoonbedrijf.com

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor samenwerkingspartners van Woonbedrijf! Meld je hieronder aan voor de W Platform nieuwsbrief.

E-mailadres

W-Platform Logo

© Woonbedrijf 2025 | Disclaimer | Privacy | Cookieverklaring | Responsible disclosure