W-Platform Logo
Home
Geen preview
Column

Datum

16 november 2022

Energiearmoede aanpakken betekent samenwerken

“Voor de oorlog in Oekraïne telde TNO ongeveer 90.000 huishoudens in Brabant met energiearmoede. Driekwart hiervan woont in een sociale huurwoning met energielabel D of lager. Ik denk dat dit aantal (door de stijgende energieprijzen) 3 keer hoger is deze winter. Langzaam voltrekt zich een sociaal drama. En daar krijgt de hele samenleving de rekening van.

“Langzaam voltrekt zich een sociaal drama en daar krijgt de hele samenleving de rekening van”
Geen preview

De overheid nam al maatregelen om de energierekening te verlagen voor huishoudens tot 120% bijstandsniveau. Maar dit is geen structurele oplossing bij huizen die veel energie verbruiken door slechte isolatie, slecht afgestelde cv-installaties of gebrek aan zonnepanelen.

Het aanpakken van deze huizen vraagt om een voortvarende aanpak. Van de corporaties, samen met de gemeente, netbeheerder, provincie, omgevingsdiensten, energiebedrijven, bewoners, belangenverenigingen en het sociaal domein. En daar ligt de grootste uitdaging, zo bleek uit de proeven in het Programma Sociale Innovatie in de Energietransitie. We leerden dat er in de afstemming en samenwerking nog veel kan verbeteren. Ik geef 3 voorbeelden.

Gaan corporaties ineens veel elektrische installaties, zoals zonnepanelen, hybridewarmtepompen en inductiekookplaten aanbrengen? Dan moeten ze samenwerken met Enexis, de netbeheerder voor stroom en gas. Maar de netwerken in oude wijken zijn vaak niet berekend op grote pieken opwek (zon) of afname. Enexis moet dan het lokale netwerk verzwaren. Maar Enexis heeft het in de uitvoering erg druk. Vroeg afstemmen is nodig om lang wachten te voorkomen.

Voor het isoleren van daken en gevels moet voldaan worden aan de Wet Natuurbescherming. Dit vraagt een jaar onderzoek naar huismussen, gierzwaluwen en vleermuizen. Helaas bleek hierin nog veel te versnellen en verbeteren. Een gemeente kan voor haar hele gemeente deze onderzoeken doen. Maar dit kost geld. Wrang is dat vooral bewoners van een sociale huurwoning deze kosten betalen (via de corporatie). Maar veel kopers niet, omdat ze vaak niet weten van deze wetgeving.  

Mensen met geld verduurzamen massaal. Veel van de capaciteit bij de energieleverancier gaat dus naar hen. De keerzijde: corporaties komen heel moeilijk aan mankracht en materialen. We moeten hiervoor echt een oplossing vinden. Anders wordt de kloof tussen arm en rijk groter en groter.

Wat te doen? In het boekverslag van het programma staan 7 hoofdlessen die richting geven. Er is lef en moed nodig voor doorbraken. En regie op samenwerking om deze opgave te organiseren. Niets doen is namelijk geen optie!”


Martijn Messing,
programmamanager Sociale Innovatie in de Energietransitie

“Er is lef en moed nodig voor doorbraken”

Vorig artikel in deze editie

Sneller en efficiënter repareren door samenwerking met Mastermate

Volgend artikel in deze editie

Bewoner in beeld: Joop


Gerelateerd

Geen preview
Column

28 mei

2024

Corporaties bewegen steeds meer naar elkaar toe

Bas Sievers is directeur-bestuurder van woningcorporatie Woonpartners in Helmond. Hij zoomt in op de samenwerking tussen woningcorporaties.

Lees artikel

Geen preview
Column

3 oktober

2023

Een sterker Duurzaamheidspact door een groeiende samenwerking

“Wij, Paul-Peter Kruse en Rob Bogaarts, zijn onlangs gestart als ‘programmamakers’ voor het Duurzaamheidspact in Eindhoven. Even in het kort: allebei hebben we een achtergrond in de Eindhovense corporatiewereld. De één wat meer idealist op het gebied van duurzaamheid, de andere meer realist. De één een versneller door de passie aan te spreken, de andere juist een versneller door te vertragen. Op deze manier willen we het Duurzaamheidspact in de volgende fase brengen.

Lees artikel

Geen preview
Column

30 mei

2023

Samen ondernemen vanuit het hart

Lex van Eijndhoven is sinds 2019 directeur-bestuurder bij WIJeindhoven. Ook zit hij in de Raad van Toezicht van Stichting Sint Jozefoord. Eerder werkte Lex bijna 11 jaar bij de gemeente Rotterdam. Onder andere als directeur efficiency, waarbij hij veranderingstrajecten begeleidde.

Lees artikel

Meer in ons archief

Contact

Stichting Woonbedrijf SWS.Hhvl

Postbus 280, 5600 AG Eindhoven

T 040 243 43 43

E info@wplatform.nl

www.woonbedrijf.com

www.woonbedrijfinbeeld.com

www.werkenbijwoonbedrijf.com

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor samenwerkingspartners van Woonbedrijf! Meld je hieronder aan voor de W Platform nieuwsbrief.

E-mailadres

W-Platform Logo

© Woonbedrijf 2024 | Disclaimer | Privacy | Cookieverklaring