Datum
27 mei 2021
In gesprek over toekomstscenario’s
In de vorige W vertelde algemeen directeur Ingrid de Boer over de laatste toekomstscenario’s die Woonbedrijf maakte voor de komende 10 jaar. Zij nodigde partners uit om samen in gesprek te gaan over de trends en ontwikkelingen in de toekomst. Daar hebben we een vervolg aan gegeven. Hierover vertellen we u graag meer.
"We moeten het hebben over de mogelijkheden in bestaande buurten"
Om meer beeld én geluid te krijgen bij de toekomstscenario’s, hebben we een podcastserie gemaakt. In 4 afleveringen worden de scenario’s besproken en komen verschillende partners aan het woord:
Cas de Haan, directeur van Caspar de Haan Onderhoud & Renovatie, vertelt over ketensamenwerking en innoveren samen met opdrachtgevers.
Rob van Kalmthout, destijds directeur Concepten bij Heijmans, geeft zijn kijk op de ontwikkeling van wonen.
Mark Cootjans, directievoorzitter van Rabobank regio Eindhoven, vertelt over de economie in de Brainportregio. Hij is hier positief over, maar ziet een uitdaging in het snel bouwen van veel woningen.
Peter Kentie, directeur/bestuurder bij Eindhoven365, vertelt tot slot over de huidige woonwens.
Online event
Ingrid ging naar aanleiding van de scenario’s met partners in gesprek. Over toekomstige ontwikkelingen en samenwerking. Dit gebeurde op 23 november 2020 in de online bijeenkomst ‘Blik op de toekomst’. Ze sprak hierin met 3 van de bovengenoemde partners over ontwikkelingen op verschillende gebieden. “Met Rob over de ontwikkeling van wonen, met Peter over een aantrekkelijke regio en met Mark over de economie.”De conclusie is dat er in de regio ingewikkelde vraagstukken en uitdagingen liggen. Die kunnen we alleen aanpakken door samenwerking tussen verschillende partijen.
"We hebben nu een aantal kansen in de binnenstad"
Overlegtafels
Om die samenwerking te onderzoeken en stimuleren, blijft Ingrid graag in gesprek. Ze wil 2 fysieke overlegtafels organiseren, als het weer mogelijk is. Met aan elke tafel 5 of 6 partners. “Eén tafel met het onderwerp ‘leefbaarheid in buurten’”, vertelt ze. “De leefbaarheid staat namelijk onder druk, zeker in deze coronatijd. Mensen wonen en werken thuis, vaak met kinderen. Een heftige periode. Dat merken we aan meer overlastmeldingen.” Aan de andere tafel wil ze de transformatie van bestaande woningen bespreken. “Er is een groot woningtekort. Op het gebied van nieuwbouw lopen al veel initiatieven. We moeten het juist hebben over de mogelijkheden in bestaande buurten. Het zijn twee ingewikkelde vraagstukken, die we samen moeten onderzoeken en aanpakken.”
Early warning systeem
Woonbedrijf heeft op de 4 toekomstscenario’s het Early Warning Systeem (EWS) losgelaten. Dit systeem toetst of scenario’s in de loop van de tijd waarschijnlijker of minder waarschijnlijk worden. Elk jaar vullen medewerkers en samenwerkingspartners een vragenlijst in. Daaruit blijkt hoe zij de waarschijnlijkheid van de 4 scenario’s zien. Dit is weer input voor onze strategie-update.
Sterke economie
Uit de laatste vragenlijst komt naar voren dat mensen het Londen-scenario steeds waarschijnlijker vinden, gevolgd door Vancouver. In beide scenario’s is er een sterke economie. Het verschil is dat er in Londen veel polarisatie en tweedeling is. In Vancouver niet. Die polarisatie lijkt in de toekomst ook waarschijnlijker te zijn. Hierdoor worden verschillen binnen en tussen buurten groter. Wat een nadeel is voor de inclusieve samenleving.
Stresstest
Woonbedrijf deed ook een stresstest met de scenario’s. “De doelen uit ons ondernemingsplan zijn getoetst op haalbaarheid”, vertelt Ingrid. “Als een bepaald scenario zich voordoet, wat betekent dat dan voor onze doelen? Daaruit komt naar voren dat we een aantal extra activiteiten moeten ontwikkelen. Zoals een visie maken op de binnenstad. In het Londen-scenario is er geen plek meer voor sociale woningbouw in de binnenstad. Omdat dat veel te duur is. De sociale woningbouw wordt daardoor naar de randen van de stad gedrukt. We hebben nu een aantal kansen in de binnenstad. Maar dat is ontzettend duur. Dus is de vraag: wat willen we met de binnenstad? Willen we daar net zoveel sociale woningen als in Woensel? Of een klein aantal, en accepteren we dan kleinere woningen voor hogere prijzen? We werken deze visie nu uit.”
Online
Een andere activiteit is het verder ontwikkelen van onze online dienstverlening. “Een robuuste keuze”, zegt Ingrid. “Dat wil zeggen dat deze activiteit in alle scenario’s een goede keuze is. Ook hiermee zijn we volop bezig. Zo hebben we in oktober onze nieuwe website gelanceerd en zijn we aangesloten bij Wooniezie.”
Vorig artikel in deze editie
Kijk 'ns: 71 woningen in nieuwe wijk Huysackers
Volgend artikel in deze editie
Uit de buurt: Community op Strijp-S en ‘ons kent ons’ in Drents Dorp
Gerelateerd
1 oktober
2024
Verschillende soorten bewonersparticipatie
‘Zoveel mensen, zoveel wensen’. Zeker in een stad, die maar groeit en groeit. Nieuwe woningen bouwen, renoveren of slopen zijn al grote opgaven. Maar hoe zorg je er ook nog voor dat bewoners van een buurt zich gehoord en betrokken voelen? Daar komt bewonersparticipatie om de hoek kijken.
Lees artikel
28 mei
2024
Slopen voor nieuwbouw
Je hebt het misschien voorbij zien komen: het nieuws over de sloopboodschap voor 42 huishoudens in de wijk Prinsejagt. Bewoners schrokken van dit nieuws en waren niet blij over hoe plotseling dit gebracht werd. We leggen je uit met welke keuzes en dillema's we te maken hebben rondom het brengen van een sloopboodschap.
Lees artikel
28 mei
2024
Van school naar appartementengebouw
In mei 2018 kochten we 5 schoollocaties (met in totaal 6 oude scholen en 2 buurthuizen) in Eindhoven om deze om te bouwen tot woningen. Later is er nog één school aangekocht in Helmond. We bouwen op 2 manieren: we transformeren de school naar appartementengebouw óf passen sloop-nieuwbouw toe.
Lees artikel