W-Platform Logo
Home
Geen preview
Interview

Datum

30 mei 2023

Klusbus helpt bewoners gratis met energie besparen

De Klusbus rijdt sinds december vorig jaar door Eindhoven. Vakmensen helpen bewoners in verschillende buurten met energie besparen. Zij maken huur- en koopwoningen gratis energiezuiniger met kleine maatregelen, zoals tochtstrips, radiatorfolie en naad- en kierdichting.

We hebben allemaal te maken (gehad) met de enorm hoge energieprijzen. Hierdoor kwamen veel mensen financieel in de problemen. De overheid stelde geld beschikbaar aan gemeentes, om huishoudens die het moeilijk hebben te helpen. In Eindhoven ging het om zeker 14.000 huishoudens. Het doel is om hier maatregelen te nemen en de energierekening te verlagen.

Idee van werkgroep Energiebox

Het idee van de Klusbus ontstond in de werkgroep Energiebox, een onderdeel van het Duurzaamheidspact. Hierin zitten de gemeente, het PEK (Platform Eindhovense Klantenraden) en woningcorporaties ‘thuis, Trudo, Wooninc. en Woonbedrijf. “Toen de energiearmoede zich aandiende, pakten wij dit als werkgroep op”, zegt Marie-José Backx, manager Buurtbeheer.

20 buurten met hoge energiearmoede

“Het Rijk stelde geld beschikbaar voor huishoudens die het moeilijk hebben”, zegt Jantine Claus, projectleider bij gemeente Eindhoven. “Het CBS onderzocht vorige zomer de energiearmoede in Eindhoven. Op basis van inkomen en woningkenmerken. Zo’n 20 Eindhovense buurten scoren hier hoog op. Daar gaan we rijden met de Klusbus.”

Voorwaarden

Aan de subsidie van het Rijk zaten voorwaarden. Zo mocht het geld niet uitgekeerd worden als toeslag. En moest het de energiekosten van bewoners structureel verlagen. “We hadden zo’n 500 euro per huishouden, als we er 14.000 wilden helpen”, zegt Jantine. “Uit alle ideeën en met deze voorwaarden ontstond de Klusbus. Het is uitvoerbaar, financieel haalbaar en zorgt meteen voor comfort en energiebesparing in huis.”

Maatregelen

De Klusbus werkt met verschillende maatregelen en producten: radiatorfolie, ledlampen, waterbesparende douchekoppen, een perlator ( filter voor een kraan), naad- en kierdichting, tochtstrips, bekleden van verwarmingsbuizen, deurdrangers en tijdschakelaars voor elektra.

14.000 woningen verduurzamen

In december vorig jaar is de Klusbus als pilot gestart. Er reden toen 2 bussen van Caspar de Haan en Van der Meijs rond in Tivoli. In januari kwam aannemer Van Asperdt erbij. Deze 3 aannemers doen ook reparaties voor één of meerdere corporaties. Sinds februari rijden er 12 bussen rond, met een vast team aan vakmensen. De klussers kijken per woning wat nodig is en wat besparing oplevert.

Klusbushalte

Het begin liep wat moeizaam. “Veel bewoners deden niet mee”, zegt Marie-José. “Vooral door wantrouwen en onbekendheid. Daarom zetten we in januari communicatiebureau Cocosmos in. Zij pakken de communicatie op en introduceerden de Klusbushalte.” Deze bushalte staat op een centrale plek in de wijk waar de Klusbus (gaat) rijden. Zo zien mensen de aankondiging, krijgen ze informatie en kunnen al een afspraak maken via een QR-code. Ook zijn er spreekuren en gaat een energieteam deuren langs om het project uit te leggen.

Buurten

De Klusbus is nu in Tivoli, het Kerstroosplein, Lievendaal en Doornakkers Oost en West geweest. Nu rijden de bussen in Bennekel Oost en West, Mensfort, Genderal, Burghplan en Blaarthem. De buurten die nog volgen zijn Vaartbroek, Eckart, Vlokhoven, Jagershoef, Prinsejagt, Rapenland, Bloemenplein, Limbeek Noord, Drents Dorp, Woensel West, Oude Toren en Gildebuurt.

Kijk voor meer informatie op www.eindhovenduurzaam.nl/klusbus.

Jantine: “Zo’n 20 Eindhovense buurten scoren hoog op energiearmoede. Daar gaan we rijden met de klusbus”
Geen preview

#Wat vindt zij?

Jantine Claus, projectleider bij gemeente Eindhoven

Jantine is al meer dan een jaar bezig met het Klusbus-project. “Het loopt nu goed, maar er zat vanaf de start wel druk op. De wens van de overheid was om vóór de winter het geld besteed te hebben. Maar daardoor zijn we nu nog aan het bijschaven. Zo werkt de Klusbus nu deels op afspraak. Alleen spontaan de deuren langsgaan werkte niet. Daardoor misten we veel werkende mensen, zo’n 30 tot 50% van de adressen.”

Elke 2 weken zit Jantine samen met de 3 aannemers en een corporatie. Om de gang van zaken te bespreken. “De aannemers hebben onderling ook contact. Ook over afspraken die vervallen of uitlopen. Ze doen de administratie op dezelfde manier. De inkoopadviseur heeft ook gezamenlijke inkoop van producten gezekerd. Het is dus echt een co-productie.”

Jantine laat steeksproefgewijs energiecoaches nalopen en nabellen bij huishoudens waar de Klusbus was. “De feedback is voor 95% positief. Dat is mooi! Als werkgroep Energiebox houden we toezicht op de Klusbus. En namens de gemeente rapporteer ik weer aan de overheid. Over hoeveel is uitgegeven aan welke maatregelen.”

“De feedback van bewoners is voor 95% positief”
Geen preview

#Wat vindt zij?

Dorine van Reijmersdal, timmervrouw bij Caspar de Haan en klusser bij de Klusbus

Vorig jaar is Dorine gevraagd om aan de slag te gaan voor de Klusbus. Ze is als een van de eerste klussers begonnen, in Tivoli. “Toen belden we nog bij mensen aan en gingen spontaan aan de slag”, zegt ze. “Nu zijn er 10 bussen bijgekomen en werken we veel op afspraak.”

Dorine onderzoekt per woning wat nodig is. Ze kijkt of er folie achter de radiatoren zit. Zo niet, dan brengt ze dat aan. De deuren en ramen krijgen waar nodig een tochtstrips. Gloeilampen worden vervangen door ledlampen en ze biedt een waterbesparende douchekop aan. Al deze producten heeft ze in de bus liggen. “Als de voorraad opraakt, ga ik naar het magazijn.”

Gemiddeld gaat ze zo’n 4 of 5 woningen per dag langs. Ze noteert dan van alles: de soort woning, de temperatuur binnen en de aangebrachte maatregelen. “Dat is per buurt, maar ook per woning anders. In Tivoli was de radiatorfolie niet aan te slepen. Terwijl in Tongelre veel behoefte was aan tochtstrips. Hier in de Bennekel ook. Dat komt vooral door slechte deuren.”

“Sommige mensen denken dat we langskomen voor tips of om advies te geven. Maar dat is niet wat we eigenlijk doen. Ik wil best advies geven, maar niet over bouwkundige zaken. Daarvoor moeten ze echt bij de woningcorporatie zijn.”

“In Tivoli was de radiatorfolie niet aan te slepen”
Geen preview

Vorig artikel in deze editie

Makerspace bij nieuwbouw op TU/e-campus

Volgend artikel in deze editie

Kijk 'ns


Gerelateerd

Geen preview
Interview

28 mei

2024

Slopen voor nieuwbouw

Je hebt het misschien voorbij zien komen: het nieuws over de sloopboodschap voor 42 huishoudens in de wijk Prinsejagt. Bewoners schrokken van dit nieuws en waren niet blij over hoe plotseling dit gebracht werd. We leggen je uit met welke keuzes en dillema's we te maken hebben rondom het brengen van een sloopboodschap.

Lees artikel

Geen preview
Interview

28 mei

2024

Van school naar appartementengebouw

In mei 2018 kochten we 5 schoollocaties (met in totaal 6 oude scholen en 2 buurthuizen) in Eindhoven om deze om te bouwen tot woningen. Later is er nog één school aangekocht in Helmond. We bouwen op 2 manieren: we transformeren de school naar appartementengebouw óf passen sloop-nieuwbouw toe.

Lees artikel

Geen preview
Interview

3 oktober

2023

Kunst, cultuur en onderwijs... ook daar werken we mee samen!

Gemeenten, bouwbedrijven en leveranciers zijn voor de hand liggende samenwerkingspartners voor Woonbedrijf. Maar wist je dat we ook de kunstsector en het onderwijs opzoeken? Mooie voorbeelden zijn het Centrum voor de Kunsten Eindhoven (CKE) en het Jongeren WoonLab van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e).

Lees artikel

Meer in ons archief

Contact

Stichting Woonbedrijf SWS.Hhvl

Postbus 280, 5600 AG Eindhoven

T 040 243 43 43

E info@wplatform.nl

www.woonbedrijf.com

www.woonbedrijfinbeeld.com

www.werkenbijwoonbedrijf.com

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor samenwerkingspartners van Woonbedrijf! Meld je hieronder aan voor de W Platform nieuwsbrief.

E-mailadres

W-Platform Logo

© Woonbedrijf 2024 | Disclaimer | Privacy | Cookieverklaring