Datum
30 mei 2023
Nauw samenwerken in de visieontwikkeling van WoensXL
Winkelcentrum WoensXL in Eindhoven gaat op de schop! Het hele gebied wordt herontwikkeld tot nieuw, bruisend stadshart van Woensel. Met 2.500 tot 3.000 woningen, horeca en groen. De gemeente betrekt hierbij de woningcorporaties, die samen een visie op het gebied ontwikkelen. En die samenwerking verloopt soepel!
Samen een kop koffie drinken en praten over de ontwikkeling van WoensXL. Het is voor Toon van Hulten (assetmanager bij Woonbedrijf) en Rob Weijers (gebiedsregisseur bij woningstichting ‘thuis) inmiddels wekelijkse kost. Samen met corporaties Trudo en Wooninc. ontwikkelden ze een visie op het gebied van wonen. “Dat gebeurt steeds vaker op die manier”, zegt Rob. “Zo ook bij Buurtschap te Veld. Door zo'n visie krijgt de gemeente meer gevoel bij wat wij willen. En wij zitten mee aan het stuur.”
750 sociale huurwoningen
In het nieuwe stadshart komen zo'n 2.500 tot 3.000 woningen. Waaronder 750 betaalbare, sociale huurwoningen. “Die nemen Woonbedrijf en 'thuis voor hun rekening”, zegt Rob. “Trudo en Wooninc. doen dat voor de sociale koopwoningen en een deel van de middenhuur.”
Nauwe samenwerking
Omdat Woonbedrijf en 'thuis het sociale deel vormgeven, werken zij heel nauw samen. Maar ook met de andere corporaties. Dat gaat met veel openheid en vertrouwen. “Van samen programma's bepalen tot elkaar vertegenwoordigen in overleggen", zegt Toon. “Ook op hoger niveau”, vult Rob aan. “Zo is er één overkoepelende vertegenwoordiger van de 4 corporaties, Stefan Schuwer, ingehuurd door Woonbedrijf. Hij zit ook in het planteam. En Roy Beijnsberger is de bestuurlijk vertegenwoordiger.”
Samen aanpakken
De corporaties werken dus echt gezamenlijk aan de ontwikkeling. “Vroeger ging dat heel anders”, zegt Toon. “Kaarten op de borst en ieder voor zich.” Rob knikt. “Dat is de afgelopen 5 jaar zo veranderd! We zeggen nu: hier staan wij voor en we pakken dit samen op. Echt een uiting van kracht, niet van macht.”
“Als corporaties zitten we niet in elkaars vaarwater. Dat scheelt zo veel in tijd, kosten en energie"
Elkaar wat gunnen
Die samenwerking en meer openheid tussen de corporaties wordt steeds vanzelfsprekender, zien Toon en Rob. Ook bij andere gebiedsontwikkelingen. Toon: “Je moet elkaar soms wat gunnen. En weten wie waar bouwt en ontwikkelt. Dat werkt efficiënt en effectief.‘” Rob vult aan: “We zitten niet in elkaars vaarwater. Dat scheelt zo veel in tijd, kosten en energie. En zo werken is leuk!
De boeken openleggen
Rob: “Wat ook nieuw is, is dat we letterlijk de boeken openleggen. Kijken naar hoe we rendementsberekeningen maken. Want daar zitten verschillen in. Het is niet verklaarbaar dat een bewoner in een woning van Woonbedrijf minder huur betaalt dan in een woning van ons. Ook daarin proberen we overeenstemming te vinden.”
Huur en koop door elkaar
Echte ontwerpen van het gebied zijn er nog niet. Wel is er een ontwikkelvisie, met schetsen. Tot stand gekomen met input uit de omgeving en van bewoners. “Maar dat is geen plattegrond van hoe het eruit komt te zien”, zegt Toon. “Daarop zie je blokken, het volume wat we moeten wegzetten. Maar je ziet echt nog niet waar welke woningen komen. Of hoeveel. We willen wel graag koop- en huurwoningen door elkaar. Zodat er geen sociale en commerciële wijken ontstaan.”
Vorig artikel in deze editie
Bewoner in beeld: Halima Boutbaik
Volgend artikel in deze editie
Bewoners tuinieren samen op de Buurtwerf
Gerelateerd
1 oktober
2024
Verschillende soorten bewonersparticipatie
‘Zoveel mensen, zoveel wensen’. Zeker in een stad, die maar groeit en groeit. Nieuwe woningen bouwen, renoveren of slopen zijn al grote opgaven. Maar hoe zorg je er ook nog voor dat bewoners van een buurt zich gehoord en betrokken voelen? Daar komt bewonersparticipatie om de hoek kijken.
Lees artikel
28 mei
2024
Slopen voor nieuwbouw
Je hebt het misschien voorbij zien komen: het nieuws over de sloopboodschap voor 42 huishoudens in de wijk Prinsejagt. Bewoners schrokken van dit nieuws en waren niet blij over hoe plotseling dit gebracht werd. We leggen je uit met welke keuzes en dillema's we te maken hebben rondom het brengen van een sloopboodschap.
Lees artikel
28 mei
2024
Van school naar appartementengebouw
In mei 2018 kochten we 5 schoollocaties (met in totaal 6 oude scholen en 2 buurthuizen) in Eindhoven om deze om te bouwen tot woningen. Later is er nog één school aangekocht in Helmond. We bouwen op 2 manieren: we transformeren de school naar appartementengebouw óf passen sloop-nieuwbouw toe.
Lees artikel