Datum
16 november 2022
Samen sneller verduurzamen in Eindhoven
Focus aanbrengen, resultaten zichtbaar maken en meer gebiedsgericht werken. Dat is waar het Duurzaamheidspact voor gaat. Onder begeleiding van The Natural Step legt het Duurzaamheidspact de aandacht op een gebiedsgerichte visie en aanpak. Hiermee wil ze de structuur versimpelen, niet alleen over ‘de stenen’ praten en de Transitie Visie Warmte inbedden. “Als pact willen we verduurzaming aanjagen.”
In 2018 is het Duurzaamheidspact opgezet, bestaande uit de gemeente Eindhoven, 4 woningcorporaties en het Platform Eindhovense Klantenraden (PEK). Samen willen we woningen in Eindhoven slimmer en sneller verduurzamen. Dit doen we door samen te werken, kennis te delen en de krachten te bundelen.
Stappen zetten
“Het pact bestaat nu uit een kerngroep en 17 werkgroepen”, zegt Marcel Copier, senior adviseur vastgoedbeheer bij Woonbedrijf. “We merkten dat er vooral veel gepraat werd, logisch met zoveel werkgroepen. Maar we willen en moeten gaan dóen. Stappen zetten, sneller meer impact maken.”
Wijken in kaart brengen
Samen met The Natural Step (TNS) maakte het pact een visie op een gebiedsgerichte aanpak. TNS is een organisatie en aanpak die werkt met 4 duurzaamheidsprincipes die het pact omarmt. Marcel: “Samen brengen we wijken in kaart: opbouw, bezit, kansen, leefbaarheid, sterke en zwakke kanten, enz. Dat doen we nu met Lievendaal, Woensel-zuidwest en de Generalenbuurt. Dit moeten de eerste aardgasvrije wijken van Eindhoven worden.”
“We willen samen stappen zetten, sneller meer impact maken”
Meer dan alleen aardgasvrij wonen
Thema’s die nu heel erg spelen zijn het aardgasvrij wonen en de aansluiting op warmtenetten. “We sparren veel over de aanpak daarvan”, zegt Marcel. “Maar duurzaamheid is nog veel meer: bewustwording, biodiversiteit, energie, circulariteit, mobiliteit… We maken een gezamenlijke visie op deze thema’s. En kijken daarna naar de aanpak die bij een wijk past. Met de visie in de achterzak.”
Samen aan de slag
Er zijn nu 3 werksessies met TNS geweest en de 3 wijken zijn in kaart gebracht. “Die sessies gaan vooral over ‘hoe pakken we het aan?’ Aan het einde van het jaar willen we een soort ‘roadmap’ hebben. Een gezamenlijke aanpak waarmee we ook aan de slag kunnen in andere wijken.”
Benieuwd naar wat het Duurzaamheidspact eerder al deed? Lees dan de nieuwsberichten op onze website.
Vorig artikel in deze editie
Afschaffing verhuurderheffing
Volgend artikel in deze editie
Hoe helpt Woonbedrijf bewoners bij de energiearmoede?
Gerelateerd
1 oktober
2024
Verschillende soorten bewonersparticipatie
‘Zoveel mensen, zoveel wensen’. Zeker in een stad, die maar groeit en groeit. Nieuwe woningen bouwen, renoveren of slopen zijn al grote opgaven. Maar hoe zorg je er ook nog voor dat bewoners van een buurt zich gehoord en betrokken voelen? Daar komt bewonersparticipatie om de hoek kijken.
Lees artikel
28 mei
2024
Slopen voor nieuwbouw
Je hebt het misschien voorbij zien komen: het nieuws over de sloopboodschap voor 42 huishoudens in de wijk Prinsejagt. Bewoners schrokken van dit nieuws en waren niet blij over hoe plotseling dit gebracht werd. We leggen je uit met welke keuzes en dillema's we te maken hebben rondom het brengen van een sloopboodschap.
Lees artikel
28 mei
2024
Van school naar appartementengebouw
In mei 2018 kochten we 5 schoollocaties (met in totaal 6 oude scholen en 2 buurthuizen) in Eindhoven om deze om te bouwen tot woningen. Later is er nog één school aangekocht in Helmond. We bouwen op 2 manieren: we transformeren de school naar appartementengebouw óf passen sloop-nieuwbouw toe.
Lees artikel