Datum
27 mei 2021
Samen werken aan een inclusieve regio
Yvonne van Mierlo is een echte samenwerker en doener. Eigenschappen die ze als directeur van Ergon in Eindhoven graag inzet. Zeker als het gaat om een inclusieve samenleving, waarin iedereen mee kan doen. Ze ziet diezelfde inzet bij andere partijen. “Het blijft in Brainport niet alleen bij praten, we dóen ook echt. Daar ben ik supertrots op.”
Yvonne van Mierlo is een echte Helmondse. Geboren en getogen. Ze werkte er 5 jaar als wethouder, maar is nu alweer 3 jaar directeur van Ergon in Eindhoven. Een functie en organisatie die haar aan het hart ligt. “Ik ben altijd bezig geweest met arbeidsontwikkeling”, vertelt ze. “Ik vind het mooi om mensen verder te helpen. In hun persoonlijke ontwikkeling en werk.”
"In onze wereld gaat de dienstverlening gewoon door"
Best bewaarde geheim van Eindhoven
Ze noemt Ergon ‘het best bewaarde geheim van de regio Eindhoven’. Omdat mensen vooral de medewerkers van de groenvoorziening zien, maar zij op nog veel meer plekken werken. Plekken die minder zichtbaar zijn. “Bijna driekwart werkt bij reguliere werkgevers zoals DAF, de TU/e, bij productiebedrijven, in de zorg of de gemeente.”
700 medewerkers thuis
De invloed van corona bij Ergon was groot. “In onze wereld gaat de dienstverlening gewoon door. Denk aan productiebedrijven, wasserijen, de zorgverlening… Dat gaat nu goed. Maar een tijd geleden moest iedereen met long-, hart-, of diabetesklachten uit voorzorg thuisblijven. Op een gegeven moment zaten 700 van onze 2300 medewerkers thuis. Dat vond ik een moeilijke tijd. Je maakt je zorgen om de mensen die thuis zitten, maar óók om de medewerkers die met minder mensen hetzelfde werk moeten doen.”
Sociaal vangnet
‘Werken’ is voor veel medewerkers van Ergon meer dan alleen geld verdienen. “Het is een sociaal vangnet”, vertelt Yvonne. “Gemist worden als je er niet bent en hulp krijgen bij problemen.” Ze geniet elke dag van haar werk. “Medewerkers zijn zo puur. Ik heb zulke mooie, open gesprekken met ze. Over hoe belangrijk de kat voor iemand is in deze coronatijd. Of over het overlijden van iemands peettante, die als een moeder was. Het is fantastisch en dankbaar werk.”
Iedereen doet mee
Over Eindhoven, en vooral de Brainportregio, is Yvonne positief. Ze ziet het sociale deel steeds belangrijker worden. “Eindhoven is vooral van de technologie en vernieuwing. Maar het gaat ook steeds meer over hoe we een inclusieve regio kunnen zijn. Met een brede welvaart. Waarin iedereen meedoet. ‘High tech’ klinkt heel fancy en ingewikkeld, maar het levert ook veel banen op. Bij technologie horen namelijk productie, uitvoering en dienstverlening. Daar kunnen wij als Ergon weer een mooie rol in spelen.”
Samenwerking
Yvonne is gesteld op de samenwerking in de Brainportregio. “Samenwerken zit zo in de genen hier! Verbinding maken op verschillende vlakken. Elkaar helpen en versterken. Dat willen we bij Ergon ook. Om problemen bij mensen te voorkomen of snel op te lossen. Of het nou gaat om een medewerker van ons, een cliënt van een zorgpartij of een bewoner van een woningcorporatie. Daar hebben we elkaar hard voor nodig. Het blijft in Brainport ook niet alleen bij praten, we dóen ook echt. Daar ben ik supertrots op. Ook om daar onderdeel van te mogen zijn.”
"Het blijft bij Brainport niet alleen bij praten, we dóen ook echt"
Op onderzoek met Woonbedrijf
Ook de samenwerking met Woonbedrijf wil ze graag verder onderzoeken. Woonbedrijf werkt nu vooral samen met Ergon Buurtbedrijven, onderdeel van Ergon. Die wordt ingezet voor bepaalde klussen in de woonomgeving. Denk aan het leeghalen van een verwaarloosde tuin of verwaarloosd huis. Of het opruimen van grofvuil in hallen van flats. “Ik zou graag nog meer vormen en mogelijkheden in die samenwerking vinden. Maar we doen het stap voor stap. Er ligt al een mooie uitdaging in de vorm van ‘Doe mee met 4W’. Hierin slaan partijen vanuit de wijk, zorg en wonen de handen ineen. Ook weer zo’n initiatief waarin we dóen.”
Ergon
Ergon is een centrale balie voor werk in de regio Eindhoven. Ergon stoomt mensen uit de bijstand (weer) klaar voor de arbeidsmarkt en helpt mensen met het vinden van werk. Ergon begeleidt mensen tijdens het werk ook op inhoudelijk en sociaal vlak. De gedachte is dat iedereen waardevol werk kan doen én vinden. Ook als je een beperking hebt. Ergons mensvisie is: ‘Ik kan meer dan iedereen denkt!’.
Favoriete plek
“Ik ben heel erg van de co-creatie. Samen de handen uit de mouwen steken. Spot ON is daar een mooi voorbeeld van. Het is een idee van oud-wethouder van Eindhoven Mary Fiers. Samen met andere betrokken Eindhovenaren hebben we Spot ON opgezet. We wilden iets doen aan gelijke kansen, vooral voor kinderen. Spot ON geeft begeleiding aan kinderen die thuis geen extra ondersteuning (kunnen) krijgen. Eind 2020 zijn we hiermee gestart in de wijk Vaarbroek. De locatie huren we van Woonbedrijf. Een superleuke plek waar kinderen graag naartoe komen.
We richten ons op kinderen van 9 tot 12 jaar. Ons doel is dat kinderen zelfverzekerder worden en het beter doen op school. Onze vrijwilligers begeleiden de kinderen één op één. Zij werken met hen aan zelfvertrouwen, zelfstandigheid, leervaardigheden. Met een speciale aandacht voor hun talenten.
Geluk zit ‘m voor mij in iets kunnen betekenen voor mensen. Natuurlijk run ik een bedrijf en moet dat goed gebeuren en ben ik daar trots op. Maar af en toe iets kleins doen voor iemand, daar word ik heel blij van. Spot ON is zo’n geluksbrenger. Laatst had ik een intake met een kind en ouder. In de ruimte ernaast kreeg een meisje bijles dat nog niet zo lang in Nederland woont. Voor haar is onderwijs een snoepwinkel. Zij wil zó graag leren. Ik hoorde haar tegen de begeleider zeggen: ‘Ik wil volgende week ook wel 3 uur les, als je dat goed vindt?’ Dat vond ik zo gaaf. Ook de lol die ze samen hebben. Dat is prachtig om te zien.”
Vorig artikel in deze editie
Doe mee met 4W, ‘Groot denken, klein doen’
Volgend artikel in deze editie
Even voorstellen... Marieke Franken
Gerelateerd
1 oktober
2024
“De 735 studentenwoningen: dat project zal me altijd bijblijven”
Rutger Ballhaus begon als stagiair bij Heijmans. Nu, 23 jaar later, is hij algemeen directeur. “Nee, dat was niet per se mijn ambitie toen ik hier begon”, zegt hij lachend. “Dat is zo gegroeid.”
Lees artikel
28 mei
2024
Een wijk waarin iedereen zich thuisvoelt
Leyla Kalender (38) is bestuurder en mede-initiatiefnemer van Stichting Ik Wil. “Wij geloven in de kracht van de burgers van Eindhoven. Dat is ook de reden dat we succesvol zijn. Want hoe kwetsbaar de situatie soms ook is, een klein vlammetje kan voor vuur zorgen. Dat kunnen zien en stimuleren, daar krijg ik echt energie van.”
Lees artikel
3 oktober
2023
Woensel-West: eerst de mensen, dan de stenen
Jos Goijaerts (62) werkt al bijna 20 jaar bij woningcorporatie Trudo, waarvan de laatste 5 jaar als directeur-bestuurder. Bouwen voor mensen én het maken van mooie plekken in de stad, daar doet hij het voor. Daarbij werkt hij net zo graag aan gezinswoningen in Woensel-West als aan de hoogbouw op Strijp-S.
Lees artikel