W-Platform Logo
Home
Geen preview
Interview

Datum

28 mei 2024

Slopen voor nieuwbouw

Je hebt het misschien voorbij zien komen: het nieuws over de sloopboodschap voor 42 huishoudens in de wijk Prinsejagt. Bewoners schrokken van dit nieuws en waren niet blij over hoe plotseling dit gebracht werd. Even daarvoor schreven we al een artikel over sloop in de voorjaarseditie van ons bewonersblad Buurten. Omdat we bewoners willen uitleggen met welke keuzes en dilemma’s we te maken krijgen. Dat doen we ook graag hier, op wplatform.

Op nummer 1 bij ons staan de bewoners. De mensen voor wie wij ons werk doen. De mensen die wij fijn wonen willen bieden. Tegelijkertijd zijn er veel woningzoekenden, waarvoor woningcorporaties samen 250.000 sociale woningen bouwen tot en met 2030. Voor Woonbedrijf betekent dat gemiddeld 600 per jaar. ‘Zomaar’ bouwen in een stad is niet gemakkelijk, omdat er bijna geen lege stukken grond zijn. Daarom moeten we op plekken meer woningen bouwen dan er nu staan. En dat betekent soms ook: slopen. En daar schuurt het. We willen onze opgave waarmaken én al onze huurders fijn laten wonen. Maar 600 woningen bouwen zonder te slopen, gaat niet.

Woningen passen niet bij woningzoekenden

Onze 4 assetmanagers bekijken alle opties voor nieuwbouw. Toon van Hulten is één van hen. Hij legt uit: “De meeste woningen van Woonbedrijf zijn huizen voor gezinnen. Maar 80% tot 90% van de woningzoekenden zijn alleen of met twee. Een groter huis heeft vaak een hogere huurprijs. Dat hoeft geen probleem te zijn voor iemand die een woning zoekt. Maar met de huidige, grotere woningen kunnen we te weinig mensen helpen. Daarom is het soms nodig om deze huizen te vervangen door meer én kleinere woningen.”

Slopen gebeurt niet zomaar

We kijken vooral naar 3 zaken:

  • De kwaliteit van de woningen. Soms zijn huizen heel oud en voldoen ze niet meer aan de kwaliteit van nu. Zelfs niet na een renovatie. Dan is slopen een optie. Dat kan ook zo zijn met appartementen.

  • De behoefte in de buurt. Zo kunnen ouderen of jongeren behoefte hebben aan appartementen in de buurt, waar wij voor kunnen zorgen.

  • Kansen. Soms kun je op een plek 3 of 4 keer zoveel woningen terugbouwen.

Dilemma

“We onderzoeken de optie voor sloop altijd goed”, zegt Yvon van Rozendaal, ook assetmanager bij Woonbedrijf. “We betrekken collega’s die in die buurt werken, het management, de directie en de gemeente. Ook bewoners willen we zo snel mogelijk meenemen.” Het is altijd een dilemma hoe we deze informatie moeten brengen en wanneer we bewoners betrekken. Betrekken we bewoners later, als het besluit al vaststaat? Dan kan de sloopboodschap onverwacht zijn. Betrekken we bewoners eerder, al bij het onderzoeken van de optie? Dan kan de periode van onzekerheid lang duren. Er is nog geen sociaal plan en bewoners krijgen nog geen voorrang bij verhuizen naar een andere woning. Kortom: hoe kan onze nieuwbouwopgave samengaan met het fijn wonen van huidige bewoners?

Bewoners deelden hun voorkeur

We deelden dit dilemma ook in Buurten. Lezers konden via een QR-code stemmen op de optie van hun voorkeur. Van de 60 bewoners wilden 56 eerder betrokken worden, ook al is er meer onzekerheid. Dit geluid kregen we ook terug van de bewoners in Prinsejagt. Een duidelijk signaal! En dus gaan we bewoners eerder meenemen in de plannen en mogelijke scenario’s in hun buurt (voor de projecten waar dat nog kan). We kijken nu hoe we dat het beste vorm kunnen geven.

“Veel bewoners zijn boos of verdrietig en dat is logisch"

Naast bewoners staan

Het slopen van woningen is heftig en heeft veel impact op bewoners. Daarom staan we naast onze bewoners en helpen hen zo goed mogelijk in het hele proces. Van boodschap tot aan nieuwe woning. Dit doet bewonersbegeleider Marieke Strik. “Veel bewoners zijn boos of verdrietig en dat is logisch. Mensen willen stoom afblazen en hebben vragen. Ik luister en beantwoord alles zo goed mogelijk. Ook kijk ik mee naar een nieuwe, fijne woning. Bewoners krijgen voorrang via Wooniezie. En een vergoeding voor de verhuizing. Tot nu toe is het altijd gelukt om een nieuwe, fijne plek te vinden.”

Sloop-nieuwbouwprojecten waarbij het besluit vaststaat

Mascagnistraat (Gestel, Eindhoven)
Van 28 kleine woningen en jongerencentrum Your Choice naar 89 sociale huurappartementen voor 1 of 2 personen.
Meer info op www.woonbedrijf.com/mascagnistraat

Generalenbuurt (Woensel-Zuid, Eindhoven)
Van 46 eengezinswoningen naar 156 sociale huurappartementen voor 1 of 2 personen.
Meer info op www.woonbedrijf.com/generalenbuurt

Van Vianenpad (Woensel-Zuid, Eindhoven)
Van 36 kleine woningen naar 42 sociale huurappartementen voor 1 of 2 personen.
Meer info op www.woonbedrijf.com/vianenpad

Kerstroosplein (Stratum, Eindhoven)
Van 26 eengezinswoningen naar 52 sociale huurappartementen voor 1 of 2 personen.
Meer info: www.woonbedrijf.com/kerstroosplein

Prinsejagt (Woensel-Noord, Eindhoven)
Van 42 woningen naar 160 tot 200 sociale huurappartementen.
Meer info: www.woonbedrijf.com/prinsejagt

Vorig artikel in deze editie

Haven: room to breathe, space to grow

Volgend artikel in deze editie

Corporaties bewegen steeds meer naar elkaar toe


Gerelateerd

Geen preview
Interview

28 mei

2024

Van school naar appartementengebouw

In mei 2018 kochten we 5 schoollocaties (met in totaal 6 oude scholen en 2 buurthuizen) in Eindhoven om deze om te bouwen tot woningen. Later is er nog één school aangekocht in Helmond. We bouwen op 2 manieren: we transformeren de school naar appartementengebouw óf passen sloop-nieuwbouw toe.

Lees artikel

Geen preview
Interview

3 oktober

2023

Kunst, cultuur en onderwijs... ook daar werken we mee samen!

Gemeenten, bouwbedrijven en leveranciers zijn voor de hand liggende samenwerkingspartners voor Woonbedrijf. Maar wist je dat we ook de kunstsector en het onderwijs opzoeken? Mooie voorbeelden zijn het Centrum voor de Kunsten Eindhoven (CKE) en het Jongeren WoonLab van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e).

Lees artikel

Geen preview
Interview

3 oktober

2023

Huurders van Woonbedrijf

We praten regelmatig met Huurders van Woonbedrijf (voorheen: Huurdersvertegenwoordiging). Een stichting die bestaat uit bestuursleden en vrijwilligers die zich inzetten voor huurders van Woonbedrijf. Zij praten met ons en gemeenten over belangrijke zaken voor huurders. Denk aan betaalbare, goede woningen, leefbare buurten en duurzaamheid. De HvW luistert naar bewoners en neemt hun vragen en standpunten mee in deze gesprekken. Drie bestuursleden vertellen graag wat de HvW doet.

Lees artikel

Meer in ons archief

Contact

Stichting Woonbedrijf SWS.Hhvl

Postbus 280, 5600 AG Eindhoven

T 040 243 43 43

E info@wplatform.nl

www.woonbedrijf.com

www.woonbedrijfinbeeld.com

www.werkenbijwoonbedrijf.com

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor samenwerkingspartners van Woonbedrijf! Meld je hieronder aan voor de W Platform nieuwsbrief.

E-mailadres

W-Platform Logo

© Woonbedrijf 2024 | Disclaimer | Privacy | Cookieverklaring