W-Platform Logo
Home
Geen preview
Interview

Datum

30 mei 2023

Socialer ondernemen bij Woonbedrijf

Onze kerntaak is het verhuren van sociale huurwoningen. Daarmee zijn we een sociale onderneming. Maar we zetten ons graag nog socialer in! Om impact te maken voor en met bewoners, medewerkers en samenwerkingspartners. Susan Roijmans, manager Mens & Organisatie, vertelt hoe we dat doen. Natasja Muskens, werkgeversadviseur bij Leerwerkloket Zuidoost-Brabant, vertelt over haar samenwerking met Woonbedrijf. En hoe ze bedrijven helpt met sociaal ondernemen.

Wat is sociaal ondernemen? Daar zijn verschillende antwoorden op. Maar de rode draad is: impact maken op de maatschappij en iets bijdragen aan de samenleving. En dat is precies waar Woonbedrijf voor staat. “We staan voor een inclusieve samenleving, waarin mensen naar elkaar omkijken”, zegt Susan. “Helemaal in deze tijd van polarisatie en grote verschillen in kansen tussen mensen.”

Projecten

Naast het verhuren van sociale woningen, willen we ons dus nóg socialer inzetten. Dit doen we via verschillende projecten en samenwerkingen. Een aantal voorbeelden:
- Ergon Buurtbedrijven en Businesspost
- Buurtfonds
- Samen voor Eindhoven
- Aan de slag 040
- We nemen Social Return on Investment (SROI) op in de contracten van onze leveranciers
- Doe mee met 4W
- Buddy Werkt
- Stichting Present
- Energiebox
- De app It’s my life
- JINC (Jongeren Inclusief)
- Impact 040
- We tekenden het convenant laaggeletterdheid

Sociaal ondernemen voor medewerkers

‘Socialer ondernemen’ betrekken we niet alleen op bewoners en leveranciers. Maar ook op onze medewerkers. “We bieden kansen aan werkzoekenden en trekken de goede medewerkers aan”, zegt Susan. “Maar we willen medewerkers ook laten zien wat sociaal ondernemen is. En wat ze daarin kunnen betekenen.”

De goede mensen aantrekken

Er loopt nu een proef bij de afdeling Verhuur. “We willen mensen hier laagdrempelig laten instromen. Vooral op kwaliteiten en persoonlijkheid. Denk aan nauwkeurig werken, het leuk vinden om administratief werk te doen, in een proces te werken… Zo helpen wij mensen aan werk en trekken wij de goede medewerkers aan.”

Kijken naar talenten

Buddy Werkt is een project dat hier ook aan bijdraagt en waar Leerwerkloket bij betrokken is Op het laatste event van Buddy Werkt leerde Susan Natasja Muskens kennen. “Buddy Werkt ondersteunt 50-plussers die werk zoeken”, zegt Natasja. “Niet door maar elk werk aan te pakken wat er is. Maar door samen met hen te kijken naar wat ze kunnen, willen en waar hun talenten liggen. En waar die het beste tot hun recht komen.” Daar hoort ook oriënteren bij bedrijven bij, wat Natasja heel belangrijk vindt. “Weer even voelen en kijken hoe het werkt bij een bedrijf. Dat verlaagt de stap ook naar werk.”

"We willen dat iedereen in de Brainportregio kan meedoen. Daar dragen we als Woonbedrijf graag aan bij!”
Geen preview

Buddy van 50-plussers

Buddy Werkt vraagt werkgevers om ‘buddy’ te zijn. Zo is Susan dat bij Woonbedrijf. De 50-plussers worden aan deze buddy gekoppeld en maken gebruik van hun kennis en netwerk. En krijgen een training vanuit het UWV. “We hopen zo dat iemand de richting of werkomgeving vindt waar hij of zij past.” Dit was het geval bij Tanja, nu woonconsulent bij Woonbedrijf. “We willen dat iedereen in de Brainportregio kan meedoen”, zegt Susan. “Daar dragen we als Woonbedrijf graag aan bij!”

Openstellen voor andere doelgroepen

Hoe begin je als bedrijf met sociaal ondernemen? “Er zitten zó veel aspecten aan”, zegt Natasja. “Maar begin ergens, al is het klein. Kijk als werkgever eens verder dan alleen naar CV en werkervaring. Stel je open voor andere doelgroepen. Ja, dat kan vragen om extra inzet in de vorm van tijd en begeleiding. Maar daar zijn voorzieningen voor, vanuit het UWV, de gemeente of Huis naar Werk. Je draagt zo bij aan de maatschappij, maar ook aan je eigen positionering. Mensen werken graag bij een bedrijf met een maatschappelijk doel, met betrokkenheid en oog voor mensen.” Susan vult aan: “Mensen moeten zich durven uitspreken en zich gehoord voelen. En de goede hulp en ondersteuning krijgen als dat nodig is.”

Jezelf kunnen zijn

Susan vindt het heel belangrijk dat mensen zichzelf kunnen zijn. Natasja knikt. “Precies, sociale veiligheid. Het voeren van ‘het goede gesprek’ is belangrijk. Waarbij je oprecht interesse toont in de mens. Kijk naar wat iemand wél kan en meeneemt vanuit ervaringen. En waar iemands behoeftes en verwachtingen liggen om goed te kunnen landen.”

Eén plek voor alles rondom werk

Natasja werkt bij het Leerwerkloket. Een samenwerkingsverband dat inwoners, bedrijven en arbiedsmarktprofessionals helpt en adviseert over de mindset ‘leven lang ontwikkelen’. Het Leerwerkloket is een partner van Huis naar Werk. Veel partners zijn hierbij aangesloten: UWV, SBB, VNO-NCW, FNV, CNV, WSD, RSVO PVO Kempenland, Kempenplus, Ergon, opleiders zoals Summa Collega en gemeenten in de regio. “Iedereen werkt hier samen. We willen dat dit één plek in de regio wordt voor alles dat te maken heeft met werk. Voor inwoners en bedrijven. Waar je terecht kunt voor informatie, bemiddeling en hulp bij ontslag, het wisselen van baan, loopbaanadvies en ondersteuning, jeugdwerkloosheid, sociaal ondernemen… Noem maar op.”

Training

Susan vindt het heel mooi dat er één plek is. “Eén punt dat iedereen op weg helpt. En waar je als bedrijf samen arbeids- en talentgerelateerde vraagstukken kunt onderzoeken. Zo zou ik leidinggevenden bij Woonbedrijf graag willen laten kennismaken met socialer ondernemen. Bijvoorbeeld door training. Zodat ze anders kunnen kijken naar functies en potentiële medewerkers. Niet kijken naar risico’s en beperkingen, maar naar wat mogelijk is.”

Vorig artikel in deze editie

2 studentencomplexen in beeld


Gerelateerd

Geen preview
Interview

28 mei

2024

Slopen voor nieuwbouw

Je hebt het misschien voorbij zien komen: het nieuws over de sloopboodschap voor 42 huishoudens in de wijk Prinsejagt. Bewoners schrokken van dit nieuws en waren niet blij over hoe plotseling dit gebracht werd. We leggen je uit met welke keuzes en dillema's we te maken hebben rondom het brengen van een sloopboodschap.

Lees artikel

Geen preview
Interview

28 mei

2024

Van school naar appartementengebouw

In mei 2018 kochten we 5 schoollocaties (met in totaal 6 oude scholen en 2 buurthuizen) in Eindhoven om deze om te bouwen tot woningen. Later is er nog één school aangekocht in Helmond. We bouwen op 2 manieren: we transformeren de school naar appartementengebouw óf passen sloop-nieuwbouw toe.

Lees artikel

Geen preview
Interview

3 oktober

2023

Kunst, cultuur en onderwijs... ook daar werken we mee samen!

Gemeenten, bouwbedrijven en leveranciers zijn voor de hand liggende samenwerkingspartners voor Woonbedrijf. Maar wist je dat we ook de kunstsector en het onderwijs opzoeken? Mooie voorbeelden zijn het Centrum voor de Kunsten Eindhoven (CKE) en het Jongeren WoonLab van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e).

Lees artikel

Meer in ons archief

Contact

Stichting Woonbedrijf SWS.Hhvl

Postbus 280, 5600 AG Eindhoven

T 040 243 43 43

E info@wplatform.nl

www.woonbedrijf.com

www.woonbedrijfinbeeld.com

www.werkenbijwoonbedrijf.com

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor samenwerkingspartners van Woonbedrijf! Meld je hieronder aan voor de W Platform nieuwsbrief.

E-mailadres

W-Platform Logo

© Woonbedrijf 2024 | Disclaimer | Privacy | Cookieverklaring