Datum
30 mei 2023
Welkom, Edwin Dovern!
Ons directieteam heeft er een nieuw gezicht bij! Edwin Dovern is sinds 1 april dit jaar onze nieuwe directeur. Hij neemt de oude plek van Roy Beijnsberger in, nu directeur-bestuurder. Samen met Marieke Franken vormen zij de nieuwe directie van Woonbedrijf. Hoe heeft Edwin zijn eerste maanden bij Woonbedrijf ervaren? En hoe kijkt hij tegen onze opgaven aan?
Edwin woont met zijn vrouw en 4 kinderen in Berkel-Enschot. Hij sport graag (skiën, fietsen, tennis) en geniet van familie en vrienden. Hiervoor werkte hij o.a. ruim 12 jaar in het fysieke domein bij Stadsontwikkeling in de gemeente ‘s-Hertogenbosch. Vooral bij gebiedsontwikkelingen werkte hij veel samen met woningcorporaties en ontwikkelaars. Ook is hij Lid van de Raad van Toezicht bij Poppodium 013 in Tilburg.
Waarom deze functie bij Woonbedrijf?
“Na 12 jaar bij de gemeente en op mijn 50e begon het toch te kriebelen en wilde ik een overstap maken. Ik vond een nieuwe baan bij een grote maatschappelijke organisatie. Toen ik daar een paar maanden werkte, werd ik benaderd door een recruiter. Die wees mij op de functie als directeur bij Woonbedrijf. Ik zei dat ik al nieuw werk had. Maar hij bleef maar zeggen dat dit zo'n mooie functie voor mij was. Uiteindelijk hebben we gebeld en ben ik goed naar de vacature gaan kijken. Het was een mooie en unieke kans. Alles wat ik zocht, kwam bij elkaar: het fysieke domein, de maatschappelijke opgave en impact, en werken dichtbij bewoners… Dat totaalplaatje maakte dat ik uiteindelijk volmondig ‘ja’ zei. En dat alles met een mooie club mensen en veel energie.”
Wat kom je waarmaken bij Woonbedrijf?
“Ik werk graag in een (publieke) organisatie met maatschappelijke impact. Dichtbij, voor en met mensen. Ik wil inzetten op een stevige samenwerking, met als doel om te realiseren. Juist in deze lastige tijden kun je als woningcorporatie het verschil maken voor bewoners en woningzoekenden. De opgave en de mens staan voorop.”
“Ik wil inzetten op een stevige samenwerking, gericht op resultaat”
Waar kijk je het meest naar uit?
“Naar het samenwerken met mijn collega’s en onze partners. En om samen een bijdrage te leveren aan goede en betaalbare woningen voor onze bewoners, in een fijne omgeving. Woonbedrijf is een prachtige grote woningcorporatie met betrokken, ervaren en gedreven collega’s. Ik lever hier graag vanuit mijn expertise en ervaring met veel energie en enthousiasme een bijdrage aan.”
Heb je al samenwerkingspartners leren kennen?
“Alleen een aantal mensen van de gemeente Eindhoven. De kennismaking met alle ketenpartners volgt nog. Ik zie er ook erg naar uit, omdat we onze opgaven alleen samen kunnen realiseren.”
Hoe ziet een goede samenwerking met (keten)partners er voor jou uit?
“Open en eerlijk naar elkaar zijn. We hebben elkaar nodig in onze ambities. Alle partijen hebben hun eigen expertise en kennis. Die moeten we gebruiken. Als we doen waar we goed in zijn, en dat bij elkaar brengen, dan komen we samen verder. En het is daarbij belangrijk dat je niet alleen aan jezelf denkt. Om een metafoor te gebruiken: het maakt niet uit wie het doelpunt scoort, als je maar scoort. Samen voor het totale resultaat gaan.”
Wat zie jij als grootste uitdaging bij Woonbedrijf?
“De grootste uitdaging zie ik nu in de bezetting en samenwerking in de relatie tot de opgave van Woonbedrijf. We willen en moeten veel. Vanuit onszelf, maar ook vanuit de overheid. We hebben voldoende mensen nodig om die ambities waar te maken. En die hebben we op veel vlakken: bewonerstevredenheid, nieuwbouw, renovatie, duurzaamheid… Daar is iedereen hier wel van doordrongen. We nemen niet voor niks nu zoveel mensen aan. Of collega’s stromen door naar andere functies. En dat is mooi!”
“We moeten elkaars expertise en kennis gebruiken”
Waar krijg jij energie van in je werk?
“Van verbinding en samenwerken met anderen en zo samen een doel bereiken. En van medewerkers die eigenaarschap nemen in hun werk. Die weten wat ze doen en zelf de regie pakken. En die zich ontwikkelen.”
Ben je al op pad gegaan met een beheerder, vakman of woonconsulent?
“Dat ga ik binnenkort doen. Dit zit in het introductieprogramma bij Woonbedrijf. Het meekijken en -lopen met collega’s van verschillende afdelingen. Heel waardevol! Collega’s, maar ook elkaars werk, leren kennen. Én onze bewoners; voor wie we het doen! Wij moeten uiteindelijk aansluiten op hun wensen en behoeften. Ik heb al wel meegeluisterd bij Bewonerscontact. Collega’s daar beantwoorden de telefoontjes en berichtjes van bewoners. Zij horen alles: klachten, vragen, bedankjes en alles daar tussenin. Het is fijn om zo een beeld te krijgen van wat er speelt en hoe processen lopen… En dat geldt ook voor het meelopen met collega’s die bij bewoners thuis komen.”
Wat heb je met Eindhoven?
“Ik vind Eindhoven een leuke, energieke stad waar veel gebeurt. Ook de grootte is fijn. Het is niet zo groot als Amsterdam, met deelgemeenten. Maar het dijt wel uit. Eindhoven is een enorme economische motor. Daar kunnen wij ons voordeel mee doen, bijvoorbeeld samen met partners in de stad en bij andere fysieke ontwikkelingen zoals Knoop XL. Er is een divers aanbod aan opleidingen, cultuur en werk. Er wonen veel verschillende soorten mensen, die met elkaar wonen, werken en leven. En elkaar dus ook beïnvloeden. En Eindhoven is een mooie groene stad ”
Duurzaamheid is belangrijk bij Woonbedrijf. Hoe duurzaam ben je zelf?
“Ik vind duurzaamheid wel belangrijk. We zijn actief bezig om te verduurzamen, minder vlees eten en op de fiets als dat kan. In huis let ik ook erg op duurzaamheid: we hebben zonnepanelen, driedubbel glas, muur- en dakisolatie en ledverlichting. Ik weet dat ik nog meer kan doen. Aan de andere kant vind ik ook dat we daarin de tijd mogen nemen. Die heffing op fossiele brandstoffen bijvoorbeeld. Ik snap het, maar verandering kost ook tijd en die mogen we soms ook nemen. In het vervoer kan het nog beter, want we hebben 2 auto’s. De volgende stap is elektrisch rijden, maar de investering en het bereik zijn nog drempels."
Vorig artikel in deze editie
Van directeur naar bestuurder
Volgend artikel in deze editie
Een flinke klus: het renoveren van 1.200 woningen
Gerelateerd
1 oktober
2024
Verschillende soorten bewonersparticipatie
‘Zoveel mensen, zoveel wensen’. Zeker in een stad, die maar groeit en groeit. Nieuwe woningen bouwen, renoveren of slopen zijn al grote opgaven. Maar hoe zorg je er ook nog voor dat bewoners van een buurt zich gehoord en betrokken voelen? Daar komt bewonersparticipatie om de hoek kijken.
Lees artikel
28 mei
2024
Slopen voor nieuwbouw
Je hebt het misschien voorbij zien komen: het nieuws over de sloopboodschap voor 42 huishoudens in de wijk Prinsejagt. Bewoners schrokken van dit nieuws en waren niet blij over hoe plotseling dit gebracht werd. We leggen je uit met welke keuzes en dillema's we te maken hebben rondom het brengen van een sloopboodschap.
Lees artikel
28 mei
2024
Van school naar appartementengebouw
In mei 2018 kochten we 5 schoollocaties (met in totaal 6 oude scholen en 2 buurthuizen) in Eindhoven om deze om te bouwen tot woningen. Later is er nog één school aangekocht in Helmond. We bouwen op 2 manieren: we transformeren de school naar appartementengebouw óf passen sloop-nieuwbouw toe.
Lees artikel