W-Platform Logo
Home
Geen preview
Reportage

Datum

16 november 2022

Versneld woningen bouwen? “Het begint met korte lijntjes en een goede samenwerking”

In 2040 moet Eindhoven 40.000 nieuwe woningen rijker zijn. Hoe? Dat is nog een flinke hersenkraker. Maar een nauwe samenwerking tussen woningcorporaties en gemeentes is in ieder geval nodig. En die wordt in Eindhoven goed opgezocht. Marloes Verkerk (Woonbedrijf) en Harry Morskate (gemeente Eindhoven) vertellen over de gezamenlijke versnellingsopgave.

Wat zijn jullie rollen?

Harry: “Ik ben woningbouwregisseur bij de gemeente Eindhoven. Een functie die sinds 1 januari 2021 bestaat. Mijn opgave is het versnellen van bouwprojecten op de korte termijn, zeg 4 jaar. Het belangrijkste onderdeel daarin is het verbeteren van samenwerking met verschillende partijen in de stad.”
Marloes: “Ik ben manager van de afdeling Nieuwbouw bij Woonbedrijf.”

Wat is jullie connectie?

Harry: “Woonbedrijf is één van de belangrijkste partners. En we hebben dezelfde opgave: snel veel betaalbare woningen bouwen. Dit jaar bouwen we 2.200 nieuwe woningen in Eindhoven. De komende jaren willen we jaarlijks meer dan 3.000 woningen op leveren. Dat is niet makkelijk, want er zijn eigenlijk geen bouwlocaties. En we hebben altijd te maken met externe factoren, zoals wet- en regelgeving, en omwonenden.” 

“Woonbedrijf is één van de belangrijkste partners. En we hebben dezelfde opgave: snel veel betaalbare woningen bouwen"
Geen preview

Hoe zorgen jullie voor die versnelling?

Harry: “Het begint met korte lijntjes en een goede samenwerking: open, direct, niet bureaucratisch, kijken naar mogelijkheden en elkaar proberen te begrijpen. Vertrouwen in elkaar hebben en meer aan elkaar overlaten. Dat is voor de gemeente nog best een moeilijke stap.” Marloes: “En samen kijken naar kansen, in bijvoorbeeld nieuwe woonvormen. Zo komen er de komende 2 jaar 500 tot 2.000 tijdelijke woningen bij. Er is vanuit de gemeente nu ook een versnellingstafel met experts uit de markt. Denk aan ontwikkelaars, bouwers, corporaties, banken, makelaars en adviesbureaus. Hier wordt open met elkaar gesproken over hoe de woningbouwopgaven aangepakt moeten worden.”

Wat zijn moeilijkheden?

Harry: “Elk project heeft hick-ups, groot en klein. Zo ook in Wiele, in Drents Dorp. Hier worden koop- en huurwoningen gebouwd, waaronder 46 sociale huurappartementen voor Woonbedrijf.  Er was een probleem met de (kap)vergunning en de grond moest eerder geleverd worden dan gebruikelijk. In zulke gevallen is het belangrijk dat je snel schakelt, goed contact hebt en vertrouwen hebt in elkaar. Zo konden we voorkomen dat het project vertraging opliep.” Marloes: “Hick-ups zitten vaak in vergunningen en in het bestemmingsplan. De doorlooptijd tot aan de start van de bouw willen we de komende jaren verkorten.”

“Te weinig overeenstemming en te veel beleid. De versnellingstafel hakt daarover knopen door. Zodat we snel verder kunnen. Eigenlijk is die ‘versnelling’ dus het wegnemen van vertragende factoren”
Geen preview

Wat maakt dat het zo lang duurt?

Marloes: “Verschillende belangen bij de gemeente. De één wil meer groen in een project, de ander meer parkeerplaatsen…” Harry: “Te weinig overeenstemming en te veel beleid. De versnellingstafel hakt daarover knopen door. Zodat we snel verder kunnen. Eigenlijk is die ‘versnelling’ dus het wegnemen van vertragende factoren.” Marloes: “Los hiervan hebben we ook te maken met stijgende bouwkosten en lange levertijd van materiaal. Dat is lastig. Maar we proberen ondanks die knelpunten samen met onze partners de ambitie te realiseren.”

Hoe zorgen jullie voor verbetering?

Harry: “Door te evalueren. Bij de gemeente is sinds maart een team woningbouwversnelling actief. Dat wordt ingezet bij een aantal woningbouwprojecten, met als taak om die projecten sneller te realiseren. Woonbedrijf heeft 2 van deze projecten: de Mascagnistraat en de Generaal van Nijnattenstraat. Er volgt snel een tussenevaluatie. Waarbij we natuurlijk willen leren en verbeteren.” Marloes: “Het helpt ook om elkaars werkwijzen en beslissingen te begrijpen. We denken vaak voor de ander. Of vinden iets van wat de ander doet. Maar we moeten meer vragen en uitspreken naar elkaar. Iets escaleren moeten we ook niet zien als falen. Het is een kans om snel door te kunnen pakken.” Harry: “Escaleren gebeurt bij de gemeente ook vaker. Komen we er op een bepaald niveau niet uit? Dan gaan we een niveau hoger. Want we moeten snel knopen doorhakken. Het project moet door. Geen tijd om over en weer te blijven ‘pingpongen’.”

Vorig artikel in deze editie

Woonbedrijf ruilt woningen met Wooninc. om sneller te verduurzamen

Volgend artikel in deze editie

Sneller en efficiënter repareren door samenwerking met Mastermate


Gerelateerd

Geen preview
Reportage

3 oktober

2023

Hoe gaat het met EGW'60?

Begin 2022 startten we met het project ‘EGW’60’. Oftewel: het renoveren van duizenden eengezinswoningen (EGW) uit de jaren 60. We zijn inmiddels anderhalf jaar verder. In het filmpje zie je de voorbereiding op de volgende batch woningen en hoor je meer over de evaluatie.

Lees artikel

Geen preview
Reportage

30 mei

2023

Ruimte 22: een uitkomst voor samenwerkpartners

Op de hoek van de Clervauxlaan 22 in de wijk ’t Hool in Eindhoven zit ‘Ruimte 22’. Een eengezinswoning van Woonbedrijf die we gebruiken als ontmoetingsplek voor samenwerkingspartners. Zij komen hier voor overleg, om te werken of elkaar te ontmoeten. “In het belang van de wijk”, zegt woonconsulent Storm Moghal. “Het zorgt voor korte lijntjes en goed onderling contact.”

Lees artikel

Geen preview
Reportage

16 november

2022

Woonbedrijf ruilt woningen met Wooninc. om sneller te verduurzamen

Alle woningcorporaties moeten in 2050 CO2-neutrale woningen hebben.

Lees artikel

Meer in ons archief

Contact

Stichting Woonbedrijf SWS.Hhvl

Postbus 280, 5600 AG Eindhoven

T 040 243 43 43

E info@wplatform.nl

www.woonbedrijf.com

www.woonbedrijfinbeeld.com

www.werkenbijwoonbedrijf.com

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor samenwerkingspartners van Woonbedrijf! Meld je hieronder aan voor de W Platform nieuwsbrief.

E-mailadres

W-Platform Logo

© Woonbedrijf 2024 | Disclaimer | Privacy | Cookieverklaring