W-Platform Logo
Home
Geen preview
Reportage

Datum

16 november 2022

Woonbedrijf ruilt woningen met Wooninc. om sneller te verduurzamen

Eind december dit jaar ruilen we 442 van onze woningen tegen 655 woningen van Wooninc. Wij dragen hiermee alle woningen in Nuenen en Waalre over en krijgen er woningen in Eindhoven en Geldrop-Mierlo bij. Dit zijn minder energiezuinige woningen, die gaan we verduurzamen. Hiermee werken we samen aan het versnellen van de duurzaamheidsopgave.

Alle woningcorporaties moeten in 2050 CO2-neutrale woningen hebben. Daar zijn flinke investeringen voor nodig, maar niet alle corporaties hebben dit geld. Hierdoor lukt het bijvoorbeeld Wooninc. niet om snel te verduurzamen.

Samen slim verduurzamen

Samen met de gemeente Eindhoven en de woningcorporaties ‘thuis, Wooninc. en Trudo hebben we het Duurzaamheidspact. Hierin is afgesproken om samen slim en sneller te verduurzamen. Door samen te werken en kennis en kunde te delen. Maar ook door elkaar te ondersteunen waar nodig. Zo is de ruil van minder energiezuinig bezit voor energiezuinig bezit ontstaan. Woonbedrijf helpt Wooninc. met verduurzamen.

Meer woningen in ons kerngebied

Door de ruil trekken wij ons terug uit Nuenen en Waalre. In deze woonplaatsen heeft Wooninc. al woningen en voorzieningen. Daar sluit het nieuwe bezit goed op aan en zo kan Wooninc. bijdragen aan de leefbaarheid hier.

Extra labelstappen en meer woningen gasloos maken

Door de ruil hoeft Wooninc. 655 woningen minder te verduurzamen. Dit geeft financiële ruimte om andere woningen aan te pakken die ook verduurzaming nodig hebben. Dat levert vóór 2031 veel extra labelstappen en gasloze woningen op. Woonbedrijf gaat de 655 woningen verduurzamen door renovatie of sloop-nieuwbouw. Met de ruil zetten we samen 12.000 labelstappen extra en halen we 3.350 extra woningen van het gas af.

Financiële ruimte

Wooninc. kan door de ruil en het vervallen van de verhuurderheffing ook meer investeren in woningen voor de doelgroepen senioren en woonwagenbewoners. Ook kan Wooninc. haar verkoopprogramma afbouwen. En tenslotte kan Wooninc. investeren in betaalbaarheid door de streefhuren (bij nieuwe verhuring) te verlagen ten opzichte van nu.

Bewoners blijven ‘gewoon’ huren

Bewoners blijven huren zoals ze gewend zijn. Eind december dragen we de woningen aan elkaar over. Tegen die tijd zijn er ook kennismakingen voor bewoners met contactpersonen van hun nieuwe verhuurder.

"Woonbedrijf gaat de 655 woningen verduurzamen door renovatie of sloop-nieuwbouw"
Geen preview

Vorig artikel in deze editie

Doorpakken op duurzaamheid met online training

Volgend artikel in deze editie

Versneld woningen bouwen? “Het begint met korte lijntjes en een goede samenwerking”


Gerelateerd

Geen preview
Reportage

3 oktober

2023

Hoe gaat het met EGW'60?

Begin 2022 startten we met het project ‘EGW’60’. Oftewel: het renoveren van duizenden eengezinswoningen (EGW) uit de jaren 60. We zijn inmiddels anderhalf jaar verder. In het filmpje zie je de voorbereiding op de volgende batch woningen en hoor je meer over de evaluatie.

Lees artikel

Geen preview
Reportage

30 mei

2023

Ruimte 22: een uitkomst voor samenwerkpartners

Op de hoek van de Clervauxlaan 22 in de wijk ’t Hool in Eindhoven zit ‘Ruimte 22’. Een eengezinswoning van Woonbedrijf die we gebruiken als ontmoetingsplek voor samenwerkingspartners. Zij komen hier voor overleg, om te werken of elkaar te ontmoeten. “In het belang van de wijk”, zegt woonconsulent Storm Moghal. “Het zorgt voor korte lijntjes en goed onderling contact.”

Lees artikel

Geen preview
Reportage

16 november

2022

Versneld woningen bouwen? “Het begint met korte lijntjes en een goede samenwerking”

In 2040 moet Eindhoven 40.000 nieuwe woningen rijker zijn. Hoe? Dat is nog een flinke hersenkraker.

Lees artikel

Meer in ons archief

Contact

Stichting Woonbedrijf SWS.Hhvl

Postbus 280, 5600 AG Eindhoven

T 040 243 43 43

E info@wplatform.nl

www.woonbedrijf.com

www.woonbedrijfinbeeld.com

www.werkenbijwoonbedrijf.com

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor samenwerkingspartners van Woonbedrijf! Meld je hieronder aan voor de W Platform nieuwsbrief.

E-mailadres

W-Platform Logo

© Woonbedrijf 2024 | Disclaimer | Privacy | Cookieverklaring