Datum
16 november 2022
Ketensamenwerking in nieuwbouw
Samenwerken met aannemers en andere partners deden we altijd al. Maar sinds deze zomer doen we dit met 3 vaste ketenpartners in nieuwbouw. Het doel? Sneller, goedkoper en kwalitatief beter bouwen. In de vorm van 600 nieuwe, duurzame en sociale huur woningen per jaar. Hiervan nemen Stam + De Koning, Huybregts Relou Bouw en Heijmans Woningbouw er 450 voor hun rekening.
Eerder werkten we vooral op projectbasis. En kozen we de best passende aannemer voor een nieuwbouwproject. Dat pakken we nu anders aan. “We hebben een enorme opgave van 600 sociale nieuwbouwwoningen per jaar”, zegt Marja Hulsebos, senior vastgoedontwikkelaar. “Dat was een aantal jaar geleden nog 250. Een enorme stijging dus. Daarvoor moeten we sneller, beter en goedkoper bouwen. Tegelijkertijd willen we duurzame en kwalitatief goede woningen. We denken dat te kunnen waarmaken door intensief samen te werken.”
Gedrag, veiligheid en vertrouwen
Op langere termijn werkten we al samen met Stam + De Koning. Daar zijn ketenpartners Huybregts Relou Bouw en Heijmans Woningbouw bijgekomen. “Die kozen we na een zorgvuldige selectie. Een partij moet kwaliteit leveren en passen bij onze vraag. Maar ook een langdurig willen en kunnen samenwerken.” Met de ketenpartners is de inhoud van de samenwerking besproken. “Dat gaat niet alleen over het contractuele. Maar ook over cultuur, gedrag, veiligheid en vertrouwen. We willen daarin op één lijn zitten.”
“De partners weten straks precies wat onze ambitie is, wat we belangrijk vinden en wat we vragen”
Elkaar goed leren kennen
De ketenpartners en Woonbedrijf leren elkaar door de samenwerking goed kennen. “De partners weten straks precies wat onze ambitie is, wat we belangrijk vinden en wat we vragen”, zegt Monique van Voorthuisen, HR businesspartner. “En andersom. We kennen straks elkaars kracht. En we bouwen steeds meer vertrouwen in elkaar op.”
De basis blijft bestaan
Deze zaken vormen een heel belangrijke basis. Monique: “En die blijft, bij elk nieuw project dat je samen start. Dat geldt ook voor contracten, afspraken en andere documenten die er al zijn. Deze stappen hoeven we niet steeds opnieuw te zetten. Dat levert in kwaliteit en snelheid veel op. We kunnen ons meteen bezighouden met wat echt belangrijk is.”
Ketenpartners nemen meer werk over
Woonbedrijf geeft de ketenpartners kaders. En zij werken een pril ontwerp verder uit. “Zij nemen dus in een eerder stadium het stokje van ons over”, zegt Marja. “Zo kunnen we versnellen én dus sneller bouwen. Woonbedrijf moet meer aan de voorkant van een bouwproces zitten. Denk aan: gesprekken voeren met gemeente(n) en ontwikkelaars, locaties vinden en kijken naar opties in ons eigen bezit.”
Samen leren, verbeteren en innoveren
Fijn en ongestoord wonen staat bij Woonbedrijf op nummer 1. Dat is ook in de ketensamenwerking één van de belangrijkste pijlers. “We stampen niet ‘zomaar’ 600 woningen uit de grond”, zegt Marja. “Mensen moeten er fijn en ongestoord kunnen wonen.” Monique vult aan: “We willen steeds leren, verbeteren en innoveren. Dat levert voor bewoners kwalitatief betere woningen op, die we steeds meer, sneller en duurzamer kunnen bouwen.”
“Als we meer projecten aanpakken, en met andere bouwers kennis uitwisselen, hebben we een versnelling te pakken”
#En wat vindt hij?
Niels Struijcken, manager Commercie en Marktontwikkeling bij Heijmans Woningbouw
“We zien langjarige samenwerkingen als de toekomst. Waarin wij als ketenpartners een verlengstuk zijn van een corporatie. Corporaties willen op ‘bouwgebied’ steeds meer in de markt leggen. Zodat ze zich zelf meer kunnen richten op alles rondom bewoners en leefbaarheid.
In zo’n samenwerking maken we als partner ambities van een corporatie waar. En dan heb ik het niet over ambities in een project, maar overkoepelend. In het geval van Woonbedrijf: fijn en ongestoord wonen, betaalbaarheid en beschikbaarheid, en duurzaamheid. Als we meer projecten kunnen aanpakken, en met andere bouwers kennis uitwisselen, hebben we een versnelling te pakken.
Een voordeel voor Woonbedrijf én bewoners is dat we als aannemers niet bij elk project los van elkaar dingen proberen en leren. We kijken naar wat de ander doet, hoe die werkt en wat er geleerd is.”
“In de ketensamenwerking schuiven wij als aannemers wat meer naar voren in het proces”
#En wat vindt hij?
Rob Thijssen, vastgoedontwikkelaar Stam + De Koning
“Wij zien de samenwerking in de keten helemaal zitten. Met nog 2 andere bouwpartijen bereiken we meer dan alleen. Denk aan verbeteringen in het proces, in de kwaliteit van woningen en er is een bredere basis voor innovatie. Voor Woonbedrijf is dit een mooie manier om die 600 nieuwe woningen per jaar te behalen. Hiervan gaan er 450 uit de ketensamenwerking voortkomen. Meerjarige afspraken daarover vinden we allemaal fijn. Die geven zekerheid over de productie en toekomst, voor alle partijen.
In de ketensamenwerking schuiven wij als aannemers wat meer naar voren in het proces. We gaan een grotere rol spelen in de ontwikkeling. Dat is iets dat Stam + De Koning wel past. Door langdurige samenwerking kun je veel standaardiseren. Zoals processen, werkwijzen en documenten. Dat geeft tijdswinst. Ook kun je bewezen successen en oplossingen herhalen én samen verbeteren. Daar draagt de kruisbestuiving tussen partners zeker aan bij.
Tot slot werken we ook samen aan de maatschappelijke taken die we hebben. Denk aan het inzetten van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ik weet dat alle 3 de bouwbedrijven daar ervaring mee hebben en daar ook samen aan willen werken. Hetzelfde geldt voor duurzaamheidoplossingen.”
“Het is belangrijk dat je elkaar als bedrijf en elkaars belangen kent”
#En wat vindt hij?
Sander van Doorn, directeur Huybregts Relou
“We zijn erg van de langdurige samenwerkingen. Het biedt zekerheid voor de toekomst. We werken veel voor corporaties. Dat we daarin maatschappelijk iets kunnen toevoegen, trekt ons. Als wij de stad Eindhoven een beetje mooier kunnen maken, doen we dat graag! We kunnen ook bijdragen aan buurtparticipatie, maatschappelijk ondernemen en duurzaamheid. Daar zijn we bewust mee bezig.
Het is belangrijk dat je elkaar als bedrijf en elkaars belangen kent. Bij langdurige samenwerking is daar de tijd voor. En om te leren en vernieuwen.
We zijn nu vooral bezig om de werkkaders verder vorm te geven. Die gaan over hoe we met elkaar samenwerken. Hoe richten we processen in? Welke voorwaarden hebben we? Welke KPI’s? En we werken aan teambuilding. Dat zorgt voor openheid en vertrouwen. Eerder hield iedere aannemer de kaarten meer voor zich. Nu delen we juist kennis. Voorwaarde is wel dat álle partijen dat doen. Daarin hebben we denk ik wel de juiste modus te pakken, dus dat gaat goed.”
Vorig artikel in deze editie
Kijk 'ns: Poeijersstraat Tongelre
Volgend artikel in deze editie
Veilig mailen via Zivver
Gerelateerd
1 oktober
2024
Verschillende soorten bewonersparticipatie
‘Zoveel mensen, zoveel wensen’. Zeker in een stad, die maar groeit en groeit. Nieuwe woningen bouwen, renoveren of slopen zijn al grote opgaven. Maar hoe zorg je er ook nog voor dat bewoners van een buurt zich gehoord en betrokken voelen? Daar komt bewonersparticipatie om de hoek kijken.
Lees artikel
28 mei
2024
Slopen voor nieuwbouw
Je hebt het misschien voorbij zien komen: het nieuws over de sloopboodschap voor 42 huishoudens in de wijk Prinsejagt. Bewoners schrokken van dit nieuws en waren niet blij over hoe plotseling dit gebracht werd. We leggen je uit met welke keuzes en dillema's we te maken hebben rondom het brengen van een sloopboodschap.
Lees artikel
28 mei
2024
Van school naar appartementengebouw
In mei 2018 kochten we 5 schoollocaties (met in totaal 6 oude scholen en 2 buurthuizen) in Eindhoven om deze om te bouwen tot woningen. Later is er nog één school aangekocht in Helmond. We bouwen op 2 manieren: we transformeren de school naar appartementengebouw óf passen sloop-nieuwbouw toe.
Lees artikel